Korlaet o obnovi: Ako ostanemo kratki s našim snagama, opcija i tržište EU-a

Vijesti 02. ruj 202113:01 > 13:14 0 komentara
N1

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet, gostovao je u programu N1 i komentirao sporost obnove nakon potresa u Zagrebu.

“Po našim informacijama danas na Vladi i je izmjena programa mjera, koji je svojevrsni derivat zakona kojim se reguliraju prije svega cijene u radovima obnove, za koje svi kažu da su preniske, i za projektante, izvođače, nadzorne inženjere. Trebali bi se revidirati kriteriji odabira projektanata i izvođača i regulirati zbrinjavanje građevinskog otpada. Što se tiče zakona i izmjene zakonskog okvira, imamo informacije da se spremaju izmjene četiriju zakona – Zakona o obnovi, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Pravilnika o upravljanju zgradama i Zakona o javnoj nabavi. To još ne znamo točno u kojem će smjeru ići”, rekao je Korlaet.

VEZANE VIJESTI

Kao glavne i najčešće kamene spoticanja istaknuo je imovinsko-pravne odnose i akt o legalnosti. Dodao je da je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, Željko Uhlir predložio da se imovinsko-pravni okvir premosti na način da ga se izuzme iz postupka, a da se zgrada proglasi javnim dobrom i da se krene u intervenciju neovisno o tome žele li stanari ići u obnovu ili ne.

Što se tiče zgrada koje su kulturna dobra, Korlaet je rekao da se tu pojavljuju dva imperativa, onaj sigurnosti i onaj slike grada. “To je problem kojeg smo svjesni, ali tu treba ići od slučaja do slučaja. To su ljudske sudbine, suosjećam s njima, radimo na tome da se postigne kompromis. Ova gradska uprava dat će sve od sebe da dođe do toga”, rekao je Korlaet, istaknuvši i problem dugotrajnosti postupaka javne nabave.

Naš Domagoj Novokmet upitao je zagrebačkog dogradonačelnika i koliki je realni kapacitet građevinskog sektora u Hrvatskoj da se uhvati u koštac s poslom obnove.

“U tom smislu razmišljamo o potrebi dinamičke javne nabave, odnosno stvaranje bazena tvrtki koje će cijelo vrijeme biti u opticaju i po potrebnim objektima se tvrtke angažiraju. Što se tiče otvaranja prema tržištu Europske unije, i to je opcija, ako ostanemo kratki s našim snagama”, rekao je Korlaet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!