Kosor o sastanku: Plenković mi se činio kao lonac koji samo što ne prekipi

Vijesti 10. stu 202110:15 > 12:10 1 komentar
Jadranka Kosor
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu te je komentirala sukob predsjednika Zorana Milanovića s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Marijom Banožićem.

“Sve je to za široku i višeslojnu analizu različitih slojeva onoga što smo doživjeli i vidjeli. Ispočetka se činilo da to može voditi nekoj vrsti dogovora i mislim da bi se to i dogodilo da su Milanović i Plenković razgovarali sami, a ne pred publikom. Da za tu vrstu razgovora nije spreman Andrej Plenković, to je sada potpuno jasno. Ovo je prvi puta da nije bilo spremnosti ni mogućnosti za zajedničko priopćenje nakon takvih sjednica. Ono je najopćenitije od najopćenitijih jer su na stolu vrlo klasificirane činjenice. Gledajući sa strane, kao netko tko je bio sudionik u mnogim vremenima na sličnim događajima, tu postoji neko nepisano pravilo da kada predsjednik države dolazi u Banske dvore da ga premijer dočeka ispred vrata, to je činio i moj prethodnih i ja. Ovaj put se to nije dogodilo. Isti običaj je bio i da na Pantovčaku premijera dočeka predsjednik.

VEZANE VIJESTI

Na kraju te presice na vidjelo je izbilo puno toga. Krenula bih od presice predsjednika Vlade jer je on tu čovjek koji nosi ključ rješenja, zašto što je on izabrao ministra i izabrao je da to ostane i nakon što je saznao da je u sukobu s načelnikom Glavnom stožera i vrhovnim zapovjednikom, odnosno predsjednikom. Dakle, ta situacija je neodrživa. Vidljivo je iz onoga što je premijer govorio da predsjednik države nema pravo kada govori da Banožića netko drugi huška jer je vidljivo i jasno da premijeru to nimalo ne smeta. Unatoč tome na pitanje novinara ima li povjerenja, nije izričito odgovorio da ima njegovo povjerenje.

Drugo što je zanimljivo, premijer je došao na presicu u pratnji Medveda, Grlića Radmana i šefa kabineta koji je sada postao vrlo istaknuta osoba, predsjednik Milanović je došao sam. On sam mora braniti svoja stajališta, a protiv njega svaki dan govore i premijer i brojni ministri. Na tu presicu gdje premijer mora i želi govoriti o problemima koje on ima u komunikaciji s predsjednikom o stanju u vojsci ne dolazi ministar obrane, što bi bilo najlogičnije, ne, njega je izostavio. To je jako zanimljivo i ja mislim da je Banožić pušten da okolo pomalo, kada stvari izgledaju da bi se mogle smirit, hoda s kanticom kerozina pa malo dolije da se stvari opet razbuktaju”, analizirala je na početku.

“Nezamislivo je da Plenkovićev ministar djeluje bez njega”

Rekla je i kako vjeruje da je stanje nakon sastanka lošije nego što je bilo jer je Milanović jasno rekao da njegove suradnje s ministrom nema i ne može je biti.

“On nije tražio njegovu smjenu, nije iznio nijedan ovi prijedlog koji bi vodio izlasku iz krize. Ono što mi se čini najdelikatnijim je na kraju iznošenje tog detalja o tome da načelnik Glavnog stožera nije mogao ili nije smio govoriti, to je nešto nakon čega je stiglo priopćenje u Milanovićevom stilu. Mi puno toga nećemo saznati jer Hranj neće izlaziti u javnost, ali to je najdelikatniji trenutak jer se tu dodatno narušava integritet i autoritet načelnika glavnog stožera”.

Rekla je i kako vjeruje da je Milanović na krivom tragu kada kaže da Banožića gura netko tko Plenkoviću radi o glavi.

“Mislim da je to pogrešna pretpostavka. Znajući kako Plenković vlada bilo bi potpuno nezamislivo da jedan njegov ministar djeluje bez njega. Ovo je posebna kriza, ali neće se ništa posebno dogoditi. Ja bi očekivala da su se na Vijeću za nacionalnu sigurnost bavili s rastućom krizom s ovom odvratnom bolešću. Oni su se bavili ponovo ulaganjima u vojsku, mislim da je trebalo dogovoriti elegantno priopćenje i gotovo. Mislim da je situacija gora i da je zajedničko sjedenje za stolom dodatno potpirilo tu ego vatru.

Posebno mi se to činilo vidljivo kod premijera koji je htio ostaviti dojam ležerne osobe, namigivao je nekima, želio se šaliti s novinarima, želio je ostaviti dojam osobe koja je pobijedila, no meni je odavao dojam lonca koji samo što ne prekipi. To nije dobro ni za njega ni za te odnose. Nakon tog sastanka, koji je trebao otvoriti neka mala vrata kroz koja bi se makar mogli provući, pozatvarani su svi prozori i zakucani su daskama”, veli.

“Moglo bi doći do toga da Hranj da ostavku”

Rekla je i kako je ovo neviđenja situacija:

“U povijesti ministara obrane, probajte zamisliti nekog ministra obrane u Tuđmanovo ili Mesićevo vrijeme koji bi donio odluku o zabrani korištenja resursa. Ministar je bio ministar, a vrhovni zapovjednik – vrhovni zapovjednik.

Ovdje se u konačnici dovodi u potpuno nemoguću situaciju načelnik Glavnog stožera i mislim da bi na kraju svega moglo doći do toga da Hranj da ostavku i mislim da bi to mogla biti intencija iza svega. Hranj ipak čuva vojsku, vojnike, nakon toga bismo došli u krizu jer se Plenković i Milanović ne bi mogli složiti jer bi obojica tražili da to bude osoba od povjerenja i potpuno lojalna jednom ili drugom”.

“Diskreditirali su moguće veleposlanike”

Govorila je i o odabiru veleposlanika:

“To iznošenje njihovih imena njih apsolutno diskreditira. Pravilo je da se imena veleposlanika ne iznose, da im se čuva na taj način i dignitet i to je tako u diplomaciji. Ovo što se mnogima od tih imena lamatalo u javnosti je njih diskreditiralo, te sve ljude koji su poimenično spominjani kao i njihovi grijesi, od imanja Titovih slika iako je Tuđman imao Titovu bistu, do toga da je netko štovao ustaški pokret. Mislim da su oni dalje nego ikada u tom poslu zajedničkog imenovanja veleposlanika. Mnogi kažu da nam to šteti ugledu, ne, šteti nam to što smo najgori u borbi protiv covida, što smo najgori po percepciji korupcije. Ovo je krajnje neuobičajeno i može dovesti do zastoja u komunikaciji s državama koje su nam važne.

Praktički u svemu su se jučer udaljili. Rekla sam neki dan da bih očekivala da budu frajeri i da stanu pred javnost zajedno i da kažu da su se nešto uspjeli dogovorili i da primjerice zajedno pozovu na cijepljenje. To bi bilo fenomenalno, blagotvorno, odlično djelovalo na ljude. Mislim da bi Zoran Milanović tu bio lakši za tu vrstu dogovora. On nije htio nikako doći kod mene, govorio je tko je ona, ali na kraju je došao i na kraju smo se dogovorili. Nas dvoje stali smo za govornicu u Saboru i objavili što smo se dogovorili, tu svatko malo reterira, ali njih dvojica nisu sposobni za to”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare