Kovač: Bilo bi dobro da su s Milanovićem u Madridu ministri

Vijesti 29. lip 202212:51 > 15:11 0 komentara
N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao samit NATO saveza u Madridu i razvoj situacije u Ukrajini.

“Turska je velika i važna država, posebno za NATO. Očito je da je Erdogan dobio ono što je htio, a to je da će Švedska izmijeniti svoje zakone i Ustav, te da će kurdski aktivisti biti izručeni Turskoj”, rekao je Kovač.

Kaže da je Erdogan zadovoljan sa svime što je dobio.

“On je tražio da se Švedska drugačije postavi prema kurdskim aktivistima. Zašto bi onda Erdogan nastavio blokirati Finsku i Švedsku?”, kaže Kovač.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i ulogu hrvatske u NATO savezu.

“Hrvatska je uređena država, bez obzira na nekakve nespretne duele u javnosti. Ona je zapadna država, koja ne smije i neće biti banana država”, rekao je.

Kako navodi, Hrvatska će najvjerojatnije prihvatiti da Finska i Švedska dobiju pozivnice za pristupanje NATO savezu.

“Ovo je možda jedan indirektan apel koji je važan dvaju centrima moći u Hrvatskoj. Moramo djelovati usklađeno. Ako postoje neke problematične stvari oko kojih se ne slažemo, o tome treba raspraviti iza zatvorenih vrata te javnosti prezentirati jedinstven stav”, navodi Kovač.

Kovač je prisustvovao NATO samitu u Varšavi za vrijeme njegova mandata kao ministra vanjskih poslova. Kaže da ministri tamo nisu u fokusu.

“Bilo bi ljepše da su s Milanovićem bili i ministar vanjskih poslova i obrane, da su uz predsjednika. Ali, što je tu je, bitno je da je predsjednik tamo i da su prezentirani usuglašeni stavovi”, kazao je Kovač.

Kaže da će se unatoč razlikama između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, doći do konsenzusa te da će se izvući pouka da se sve razlike rasprave.

“Sjećam se razlika između Mesića i Sanadera, ali to nikada nije tako izlazilo u javnost”, rekao je Kovač.

‘Sankcije ne postižu željeni učinak’

Poručuje da je Rusija već duže vrijeme “označena kao glavna prijetnja NATO savezu“.

“To je tako i sada, s obzirom na invaziju na Ukrajinu. Pitanje je samo kako ćemo rješavati sljedeću etapu s Rusijom nakon što završi ovaj konflikt”, rekao je.

Tvrdi da sankcije nametnute Rusiji neće ostvariti mir u Ukrajini.

“One će imati posljedice po stanovništvo zemalja EU, kao i uvijek. One nisu dovoljno dobro osmišljene, ali dobro je da se Ukrajini pomaže vojno i obavještajno”, rekao je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.