Kovačević: Milanović je naštetio ponajprije sebi, a djelomično i Hrvatskoj

Vijesti 30. lip 202212:58 > 14:40 1 komentar
Božo Kovačević
N1

Bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević u N1 Studiju uživo komentirao je stanje u BiH i europskim integracijama. Podsjetimo, postoji mogućnost da BiH dobije kandidatski status ako ispuni manji dio reformi od onih 14 prioriteta koje je Komisija postavila u svom mišljenju.

Kovačević se osvrnuo na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića koji je najavljivao veto na ulazak Finske i Švedske u NATO i to povezivao sa statusom BiH.

“Predsjednik je govorio mnogo i neodmjereno i naštetio ponajprije sebi, a djelomično i Hrvatskoj, osobito kad je povezao status BiH, odnosno status Hrvata u BiH s mogućim primanjem Švedske i Finske u NATO savez. Očito je da ni Vlada nije napravila dovoljno jer ne znamo koji je točno interes RH u odnosu prema BiH”, rekao je bivši veleposlanik i nastavio:

VEZANE VIJESTI

“Jedno je ustavna odredba koja kaže da RH mora skrbiti o Hrvatima izvan države, drugo je zahtjev HDZ-a BiH za točno određenom promjenom Izbornog zakona što je diplomacija RH prihvatila kao svoju zadaću i to svugdje zastupa. Pri tome se uopće na razgovara što znači presuda Ustavnog suda kojom su određene odredbe tog zakona stavljene izvan snage.”

On također podržava ulazak BiH u Europsku uniju. “Što se tiče statusa BiH na putu prema EU – da, isto mislim da bi trebala dobiti status kandidata što prije, ali treba jasno reći da se odluka Ustavnog suda i venecijanske komisije ne svodi samo na ono što želi HDZ BiH nego na to da svi građani BiH, neovisno o tome jesu li ili nisu pripadnici konstitutivnih naroda, se mogu kandidrati na izborima, a o tome se u ovim prijedlozima koje zastupa HDZ ne govori.”

Kovačević ističe da bi politika RH prema BiH trebala biti puno jasnija i sveobuhvatnija. Smatra da je premijer Andrej Plenković dijelom promijenio stajalište prema BiH.

“U mjeri u kojoj je Plenković postao razumniji, predsjednik je postao nerazumniji”, dodaje.

“Milanovićevo ponašanje bilo je iracionalno”

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Milanovića da će na summitu NATO-a uložiti veto na ulazak Finske u savez. To se nije dogodilo, a Kovačević također navodi da “nije realno da će se predsjednik bilo kome ispričati”.

“To dosad nije učinio, dapače, vrlo često kad bi nekoga uvrijedio u naknadnim objašnjenjima bi dodao uvrede na ono što je prije rekao. Nedvojbeno je da se pokazalo da je predsjednik pogriješio. Bilo je napočetku jasno da to što najavljuje da će napraviti na summitu NATO-a ne može napraviti, odnosno da i ako bi napravio, time ne može onemogućiti poziv Finskoj i Švedskoj da uđu u NATO savez. Njegovo je ponašanje bilo iracionalno”, istaknuo je.

VEZANE VIJESTI

Kovačević smatra da će se Hrvatsku smatrati manje ozbiljnim političkim sugovornikom dok se iz Hrvatske ne počnu slati ujedinjene poruke.

“Da bi se mogao ostvariti neki uspjeh, predsjednik, premijer i cijela diplomacija, morala bi zajednički definirati ciljeve i strategiju te u ime Hrvatske imati jasne poruke što je interes Hrvatske”, ističe bivši veleposlanik.

Turska je u utorak podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO, a bivši veleposlanik je komentirao što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio popuštanjem.

“Erdogan je dobio sve što je htio. Postavlja se pitanje je li Hrvatska mogla postavljati neke zahtjeve i je li Milanović mogao ostvariti ono što je htio. To bi moćda bilo moguće da je tome prethodila dugotrajna diplomatska akcija između Pantovčaka i Banskih dvora”, smatra Kovačević.

Nova željezna zavjesa

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini, odnosno na to kako su se postavile zemlje članice EU-a i NATO-a. On ističe da se uspostavlja nova željezna zavjesa.

“NATO je učinio korak, a Rusija je pospješila donošenje tog koraka, a to je uspostavljanje nove željezne zavjese u Europi. Ova politika koju je NATO prihvatio vodio do toga da će biti uspostavljeno bliže savezništvo između Kine i Rusije, iako to izvorno nije bila želja Kine”, rekao je, dodajući da će se tako osnažiti pozicija Kine.

“Zemlje globalnog Zapada opredjeljuju se za hladnoratovsku konfrotaciju”, zaključio je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare