Kovačević o intervjuu Grabar Kitarović: “To je najava njene kandidature”

Vijesti 14. ruj 202317:42 4 komentara
N1

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević komentirao je u Newsroomu N1 televizije intervju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u jednom britanskom podcastu za gubitak predsjedničkih izbora 2020. optužila ruske hibridne akcije.

“Moj je dojam da je to vrlo pažljivo pripremljen medijski nastup koji se može smatrati najavom njene kandidature na neku važnu dužnost u nekoj od međunarodnih organizacija”, kaže Kovačević i dodaje kako je, neuobičajeno za njezine dosadašnje nastupe, pokazala umjerenost i takt i upućenost u mnoge teme.

“Moje prvo pitanje bilo ‘pa dobro, zašto tako niste govorili u svom mandatu u Hrvatskoj i pokušaju da osvojite drugi mandat'”, govori Kovačević i podsjeća i na to da je njezin mandat počeo odlaskom u Budimpeštu gdje je napala vlastitu vladu, a podržala Mađarsku, u jeku migrantske krize. Bivši veleposlanik u Rusiji smatra i da njeni nastupi nisu doprinijeli ugledu Hrvatske, a kaže i kako je njeno slikanje sa slikom američkog predsjednika ispred Bijele kuće bilo “čisto ridikulozno ponašanje”.

“Po takvim ekscesima smo zapamtili njezin mandat. Kampanja za drugi je bila obilježena ili falsifikatima ili glupošću”, govori Kovačević podsjećajući na predsjedničine izjave o jogurtu i slično. “Napadno je uspoređivala Jugoslaviju sa SSSR-om, u ovom intervjuu nije imala taj problem”, govori Kovačević.

“Jasno je da Hrvatska pripada HDZ-u i da HDZ pobjeđuje i ako HDZ ne pobijedi, onda je za to kriv neki drugi faktor”, kaže Kovačević govoreći o izjavi Grabar Kitarović tijekom intervjua koji je podigao prašinu. Bivši veleposlanik podsjeća i da je ona, kao i premijer, imala uvid u izvješća obavještajnih službi te bi trebala znati što govori. Kaže i kako se njemu ne čini vjerojatnim da su Rusi poduzimali nešto u hrvatskom cyber prostoru jer im to ne bi donijelo korist kao u Americi 2016.

“Baš u tom dijeli intervjua koji se tiče ruske intercencije je primjetna kontradikcija. Ona kaže da je Putinu jasno objasnila da je za LNG terminal i zaista jest, ona je bila glasnogovornica tog projekta, i u trenutku kad je već izgubila izbore, on joj nudi da posjeti Rusiju. Ako je cilj ruskog miješanja bio da ona ne bude predsjednica, zašto bi je on onda nakon što je izgubila izbore zvao u Rusiju”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare