Kozlevac: Otvaranje škola i nastava uživo doveli do velikog rasta novozaraženih

Vijesti 14. lis 202109:54 > 12:16
dino kozlevac
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL

Gost Novog dana bio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom. Jučerašnje brojke zaraženih i preminulih najveće su od svibnja.

VEZANE VIJESTI

“S pozicije Istarske županije, mi imamo stabilnu situaciju, danas imamo 24 novozaraženih, nitko nije preminulo. Što se nas tiče, zasad ne primjećujemo da idemo prema četvrtom valu. Treba spomenuti, koliko god to bilo nepopularno, da otvaranjem škola, inzistiranjem da nastava ide in vivo, da je bilo u Istri gotovo 60 posto novozaraženih bilo iz djelatnosti osnovnog i srednjeg školstva. Sad počinju i fakulteti. Mi podržavamo odluku da nastava ide in vivo, nose posljedicu. No i tu padaju brojke, očekujem i tu stabilizaciju. Gotovo 40 posto je palo u odnosu na prvih par tjedana kada je bila eskalacija, kada smo imali 100-tinjak zahvaćenih razreda. Ta brojka sada pada. Smatram da smo mi trenutno u stabilnoj situacij”, rekao je Kozlevac.

Dodaje da je teško procijeniti kako će biti dalje, ali da istarski epidemiolozi ne očekuju radikalnu eskalizaciju.

“Brojka može još nešto u visinu, ali to je sve povezano i s procijepljenosti. Preko 56 posto građana primilo je dvije doze, uz dio onih koji su preboljeli virus smanjuje se prostor za kretanje virusa. Moram naglasiti i disciplinu velike većine građana Istre, to se tijekom sezone pokazalo, to se pokazuje i sad”, rekao je Kozlevac.

Istra je po pitanju epidemije bila uspješna i za vrijeme turističke sezone.

“To je bio krvavi posao koji smo počeli u trećem mjesecu s turističkim kompanijama, agencijama, svima u turizmu. Održan je bezbroj sastanaka, dogovora… Moram istaknuti da su se mjere u turizmu u Istri itekako provodile”, rekao je Kozlevac.

Uvođenje covid-potvrda u sustrav zdravstva i socijale donio je i neke probleme, u nekim bolnicama radnici se odbijaju testiratu. U Istri, kaže Kozlevac, problema nema: “U OB Pula nema nikakvih problema, ni u zdravstvenom sustavu, velika je procijepljenost u sustavu. Nismo nikakih problema ni prijepora imali”.

Što nas čeka u skorijoj budućnosti?

“Problemi će biti jer će se više boraviti u zatvorenim prostorima. Tu će doći do koncentracije kontakata, blizine i tu može dolaziti do eskalacije brojki. Ovisit će o odgovornosti ljudi u ugostiteljstvu i u drugim djelatnostima, da provode mjere. Nisam više pristalica lockdowna, samo moramo provoditi mjere, moramo se procijepiti, dokazano je da je to najbolja mjera”, odgovara Kozlevac.

Ipak, mnogi se i dalje ne žele cijepiti. “Svatko preuzima odgovornost za sebe. Ako netko ne želi imati odgovornost za sebe i obitelj, njemu na dušu”, rekao je Kozlevac.

U Hrvatskoj je od početka pandemije ukupno preminulo 8829 osoba. Od 1. rujna do 1. listopada 304 osobe, što prosjek veći od 10 preminulih dnevno. Mnogi pričaju o crnom scenariju, da ćemo do kraja godine imati više od 10.000 preminulih.

“U Istri je u bolnici 21 osoba, svi imaju ozbiljne simptome. Ružno je reći, ali svi su u zoni između života i smrti. A postotak cijepljenih među njima je iznimno malen. Zato još jednom apeliram na sve da se cijepe”, zaključio je Kozlevac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar