Krapinsko-zagorska županija prva postala Sigurno mjesto za žene

Vijesti 22. ruj 202313:28
Zeljko Hladika/PIXSELL

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Zaboku je u petak objavljeno kako je na inicijativu članova SDP-a Krapinsko-zagorska županija prihvaćanjem europske rezolucije prva u Hrvatskoj postala Županija - Sigurno mjesto za žene.

Prihvaćanjem rezolucije županija, gradovi i općine obvezali su se da će reagirati i učiniti više u pružanju pomoći žrtvama fizičkog nasilja, provoditi edukativne sadržaje, raditi na prevenciji i oštro osuditi te spriječiti bilo kakav diskriminirajući javni diskurs i seksizam u javnom prostoru.

Župan Željko Kolar izjavio je kako je na sjednici Županijske skupštine održanoj 28. lipnja prihvaćena odluka o rezoluciji – Sigurnog mjesta za žene.

Krapinsko-zagorska županija ima nultu toleranciju nad bilo kojom vrstom nasilja. Nastavit ćemo raditi kroz programe u obrazovnom sustavu – djecu od malena učiti i odgajati da nijedna vrsta nasilja nije prihvatljiva. Naša županija je mjesto za ugodan život svakog pojedinca i obitelji, rekao je Kolar.

Pokretač inicijative za usvajanje rezolucije i hrvatski predstavnik u Odboru regija Europske unije Marko Vešligaj kaže kako se još uvijek postavlja pitanje o kojem ne bi trebali raspravljati u 21. stoljeću – prava i sigurnost žena.

Rezolucija je samo još jedan poticaj, ona spušta borbu na lokalnu razinu jer su tamo čelnici koji su najbliže ljudima, napomenuo je Vešligaj.

Potpredsjednica županijskog SDP-a Valentina Đurek upozorila je na sve češće pojave nasilja nad ženama i pozvala na promjene.

“Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još uvijek je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, krajnje je vrijeme da učinimo sve što je u našoj moći da to promijenimo”, rekla je Đurek.

Predsjednik zagorskog SDP-a i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako je Zlatar bio prvi grad koji je usvojio rezoluciju, dok je prva općina bila Stubičke Toplice.

Pozivam sve županije, gradove i općine u Hrvatskoj da usvoje deklaraciju kao prvi korak snažne poruke da pripadamo normalnom, uljudbenom i civilizacijskom krugu, poručio je Hajdaš Dončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.