Židovska općina: Većina klubova zastupnika je za zabranu ustaških simbola

Vijesti 22. sij 202121:04 > 21:23 2 komentara
N1

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca.

Kako je objavljeno na internetskim stranicama Židovske općine Zagreb (ŽOZ), u zagrebačkoj Židovskoj općini danas je “održan sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista i većine Klubova zastupnika u Saboru RH, kako vladajućih, tako i oporbenih stranaka”.

PROČITAJTE JOŠ

U priopćenju koje je potpisao predsjednik ŽOZ, Ognjen Kraus, navodi se kako je ‘na sastanku jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina’.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus rekao je večeras Hini da su sastanak sazvali prije desetak dana i nije povezan s današnjim događajem obilježavanja obljetnice operacije “Maslenica” u kojem je predsjednik Zoran Milanović odbio sudjelovati zbog ustaških obilježja.

Kraus koji godinama traži zabranu ustaških znakovlja i pokliča “Za dom spremni”, rekao je da su na sastanku bile opozicijske i vladajuća stranka te predstavnici Roma, Srba, Židova i antifašista.

Odazvali su se svi klubovi koji su bili pozvani, HDZ je došao također, rekao je. Dodao je kako nije zvao Domovinski pokret ni sve one koji, kaže Kraus, a priori podržavaju ustaški pozdrav, te da na sastanku nije bio ni Most.

“Treba konačno riješiti pitanje o kojem se razgovara već godinama i smatram da se to može izglasati dvotrećinskom većinom ako iza toga stoji vladajuća stranka”, rekao je.

Kraus je u rujnu prošle godine pozvao premijera Andreja Plenkovića da donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje.

“Ući ćete u povijest donesete li tu odluku, skinut ćete ljagu s hrvatskog naroda koji nezasluženo nosi 30 godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj arhitekturi”, zaključio je tada Kraus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare