Kreće žestoka izborna kampanja, što se zasad zna?

Vijesti 30. kol 202321:35 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

HDZ je krenuo u kampanju i uskoro ubacuje u petu brzinu. Dalo se to iščitati iz jučerašnjeg istupa premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva, prve nakon ljetne stanke, u kojoj je uz standardno nabrajanje uspjeha svoje Vlade, i sam najavio da stranka kreće s pripremama za izbore.

I ne samo to, najavio se za kraj rujna veliki skup europskih pučana u Splitu na koji dolazi i predsjednica EK Ursula von der Leyen. To će biti start žestoke kampanje koja će se odvijati sve do izbora. Datum još nije poznat pa tako nema odgovora na pitanje hoće li se i parlamentarni i europski izbori održati isti dan.

Ulogu u određivanju datuma ima i predsjednik države, a oporbi će biti cilj na birališta izvući što više birača, posebice onih kojima se, kažu, zgadila korupcionaška politika Andreja Plenkovića.

“Ljudi znaju s nama znaju na čemu su!
What you see is what you get
Underpromise i overdeliver
Obećaj manje i isporuči više.”

Nije slogan za kampanju, ali je najkraći opis sedmogodišnjeg mandata Andreja Plenkovića onako kako ga on vidi. Trebali bi to vidjeti i hrvatski građani:

“Nismo slučajno mi u poziciji da imamo ovaj rast od 2,7 posto, nismo slučajno u poziciji da imamo najveću zaposlenost ikada, nismo slučajno u poziciji da imamo najmanju nezaposlenost ikada, nismo slučajno u poziciji da smo ostvarili i euro i Schengen”, izjavio je Plenković.

Onda valjda nije slučajna i jedna činjenica.

“Mi smo sada u poziciji da sedam godina imamo većinsko povjerenje hrvatskih građana”, dodaje premijer.

Superizborna 2024.

I ne govori sve to Plenković slučajno. Pred nama je superizborna 2024. godina. “Tako da će se stranka od jeseni polako i na izbore pripremati jer vidim da se cijela oporba samo time bavi, pa ćemo morati i mi”, poručuje.

Treba još samo odrediti kada će biti izbori. Tu i predsjednik države ima svoju ulogu, ali jedno zna.

“Moja dužnost je da kažem da ću svako odstupanje od nekakvih tvrdih rokova koje smo u ovoj zemlji već počeli živjeti i smatrati standardom, da ću ga smatrati još jednom prevarom. To je prvi čovjek koji je to pravilo, taj jedan kodeks civilizacije u Hrvatskoj prekršio da bi stavio sebi u džep, figurativno. Sad ponovno pričamo o tome kad će biti izbori, zašto ne bi bili u sedmom mjesecu kao prije četiri godine”, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Plenković se o datumu nije izjašnjavao. Ono što on možda ne želi reći, govori koalicijski partner.

“Mislim da nije mudro da se parlamentarni izbori dogode poslije europskih izbora jer je tada turistička sezona, vjerojatno bi bila puno manja izlaznost. Mislim da je najbolje da ti izbori budu u rano ili kasno proljeće sljedeće godine”, smatra Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

Za SDP koji nije uspio dogovoriti predizbornu koaliciju s Možemo, datum izbora je manje bitan.

“Ovdje je ključno broj birača koji će izaći na izbore tako da će se SDP definitivno koncentrirati na što veću izlaznost jer samo sa što većom izlaznošću, dakle s ovim ljudima koji ne izlaze, kojima se ogadila i korupcija i način upravljanja Andreja Plenkovića, ima šanse za uspjeh”, rekao je potptredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

I SDP i Možemo jesen će iskoristiti da predstave svoju viziju Hrvatske bez Andreja Plenkovića.

“Premijer kaže da građani koji glasaju za HDZ znaju s čim mogu računati. Da, znaju da mogu računati s nepotizmom, s klijentelizmom, zapošljavanjem preko veze i aferama koje se više ne broje u milijunima kuna ili eura nego u milijardama”, izjavila je Sanda Benčić.

Kako su završili sezonu, novu valjda neće početi. Posljednja afera “plin za cent” možda će se raščistiti i prije jesenskog zasjedanja. Saborska pozornica s aferama ili bez njih ionako će postati mjesto teške političke borbe uoči te superizborne 2024.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!