General Krešić o padu drona: Veliki propust, mislili smo da je NATO naš štit

Vijesti 14. ožu 202210:52 > 12:59
N1

Novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić bio je gost N1 Studija uživo. Sa Sandrom Križanec komentirao je stanje u Ukrajini i pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

“Treba napraviti analize, ali jedna stvar koju je brigadir Selak rekao je točna: Da takve bespilotne letjelice imaju svoju zaštitu da podatke ne odnesu u neprijateljski prostor. Iz tog se razloga priklanjam teoriji da je tu bio manji dio eksploziva kako bi se uništili podaci u kutiji. Srećom, nešto se dogodilo da je kutija ostala čitava”, govori Krešić na pitanje o padu letjelice u Zagrebu. Ministar obrane Mario Banožić rekao je jučer kako su nađeni fragmenti aviobombe, a umirovljeni brigadir Ivan Selak nakon toga mu je poručio da gotovo sigurno nisu nađeni dijelovi aviobombe jer u tom slučaju ne bi više postojalo pola krila Studentskog doma Stjepan Radić u blizini kojega je letjelica pala.

Krešić kaže i da će vještačenja letjelice koja je jučer izvučena iz zemlje provesti zajedničkim snagama stručnjaci NATO-a i Hrvatske.

Na pitanje je li ovo bio veliki propust, Krešić kaže kako smatra da jest.

“Smatram da je ovo veliki propust. Kad smo ulazili u NATO, mislili smo da je NATO naš štit. Nije se moglo dogoditi da prođe kroz tri zemlje, to se nije smjelo dogoditi, da se šeta i da dođe do centra Zagreba. Hvala Bogu pa je udario u zemlju. Smatram da je to propust, posebno jer su radari to zabilježili. Ako su to vidjeli, zašto nisu reagirali? To se trebalo riješiti već u Mađarskoj. Ovo što Vučić govori da bi ih riješili za pet minuta, i da su MIG-ovi u zraku pitanje je bi li stigli.”

“Svi skupa bi trebali skupiti glave. Treba raščistiti zašto je to došlo tu, je li slučajno. Treba pustiti malo vremena, teško itko može sa 100 posto sigurnošću tvrditi ovo ili ono dok se ne napravi analiza”, zaključuje.

Govoreći o tome odakle je dron došao, Krešić kaže: “Može se samo nagađati dok ne vidimo detalje. Kad to vidimo, znat će se je li iz Rusije, Ukrajine i koje je dijelove obišla.”

Rat u Ukrajini

Krešić je komentirao i strategiju kojom je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u osvajanje Ukrajine. “On je smatrao da je dva dana do tri dosta da osvoji to. Ovdje se dogodilo, što se i vidi, da je sam Putin smijenio toliko ljudi u obavještajnoj zajednici. Razlog je vjerojatno to što je imao loše podatke o neprijatelju. Ta strategija se nije mogla provesti jer se dogodio velik otpor Ukrajinaca. Ta teorija o brzom napadu može dati velike rezultate bez ljudskih žrtava. Vidjeli ste kolone ruskih tenkova… U svim ratovanjima, ako imate tehniku, ne idete u kolonama. Vojska nije htjela ići, dokaz tome je da su ubijena tri ruska generala. To je dokaz da nemaju baš pješaštva i motiva za napade.”

Krešić smatra da veliku ulogu u ukrajinskom otporu igra predsjednik Volodimir Zelenski koji nije otišao iz zemlje i konstantno šalje poruke Ukrajincima. Dodaje i da Putin sigurno nije očekivao da će se stvari razvijati u ovom smjeru.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.