General Krešić povukao potpis sa zahtjeva za pomilovanje Perkovića i Mustača

Vijesti 17. tra 202220:33 > 18. tra 2022 08:272 komentara
Izvor: MICHAELA REHLE / POOL / AFP

General Marinko Krešić medijima je poslao priopćenje u kojemu piše kako povlači svoj potis s pisma kojim su generali zatražili od predsjednika Republike pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustaća u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu s zakonskim i ustavnim ovlastima.

vezane vijesti

Obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podijela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”, piše general Krešić u priopćenju.

Podsjetimo, generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo od predsjednika Milanovića zatražili su pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e. Među potpisnicima je bio i Krešimir Ćosić koji je svoj potpis ranije povukao.

Podsjetimo, Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Obojica su se željela vratiti u Hrvatsku pa je Županijski sud u Zagrebu tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora. Zoran Milanović tada je bio premijer te je njegova Vlada predložila, a Sabor usvojio, “Lex Perković”, zakon kojim se trebalo spriječiti izručenje generala, no konačna odluka bila je na sudu koji je dopustio izručenje.

Nakon suđenja Mustač i Perković zatražili su povratak Hrvatsku na odsluženje kazne i nalaze se u hrvatskim zatvorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar