Kroflin: Primorac je ekstraprofiterima dao zeleno svjetlo – ajmo se opet zaigrati!

Vijesti 05. ruj 202318:30 0 komentara

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u Newsroomu je komentirao predstojeće pregovore s Vladom koji ih čekaju kroz koji tjedan, kao i posljedice inflacije.

Komentirajući izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je rekao da nas stalni zahtjevi za višim plaćama vrte u krug i utječu na rast cijena, Matija Kroflin je rekao:

“To je prvenstveno socijalno neosjetljiva izjava. Ako znate da inflacija pogađa najsiromašnije, ne guvernera Borisa Vujčića, i to jako neproporcionalno, udar je bio puno veći, lijek koji guverner nudi je uništavanje ekonomije dizanjem kamatnih stopa što znači otpuštanje ljudi, manju pregovaračku moć ljudi za rast plaća pa udarac na građane rješavate još jačim udarcem.

Osim što je neosjetljivo ne targetira osnovne probleme koji su nas doveli u ovu situaciju – to su velikim dijelom špekulacije, korištenje prilika poslovnih subjekata da neopravdano dižu cijene i stvaraju ekstraprofite, što je pokazala i analiza HNB-a. 60 posto rasta cijena čine profiti, tek 17 posto čine jedinični troškovi rada. Dakle, plaće nisu uzrok rasta cijena u Hrvatskoj i mislim da je ova izjava jako pogrešna, pogotovo od nekog tko ima javnu ulogu.”

Govoreći o zahtjevima koje će iznijeti pred Vladu istaknuo je:

“Vlada se još nije javila, nemamo još datum. Očekujemo rast osnovice krajem ove godine i dogovor oko uskrsnice, povećaneje božićnice. Velik dio članova ostao je bez povišice kad se gledaju jednostrane odluke Vlade kojom je gasila požar.”

Smatra da Vlada neće ponuditi ništa posebno, a osvrnuo se na porez na ekstraprofit koji se, po njegovom mišljenju, trebao nastaviti jer se radi o preventivnoj mjeri.

“Mislim da će Vlada nastaviti sa subvencijama, ništa drugo spektakularno ne očekujem. Trebalo je proširiti bazu ekstraprofita i podići stopu, nastaviti s tim, taj porez u suštini ima preventivnu svrhu. Njegova svrha nije punjenje proračuna, nego modeliranje ponašanja ekonomskih aktera. Primorac je prije šest mjeseci rekao da je porez ispunio svrhu i da ga vjerojatno neće nastavljati, dao je zeleno svjetlo ljudima – ajmo se opet zaigrati. Imamo kartele u maloprodaji, veleprodaji i bankarskom sektoru”, istaknuo je Kroflin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!