Krolo o eksploziji novozaraženih: Uglavnom su to mlađe osobe od 20 do 35 godina

Vijesti 04. sij 202217:38 > 21:52
Emica Elvedji/PIXSELL/ilustracija

Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), u Newsroomu je govorila o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, navodeći da je peti val posebno zahvatio mlađu populaciju.

“U zadnjih osam dana svjedočimo eksploziji novozaraženih pacijenata. Uglavnom se radi o mlađim osobama, od 20 do 35 godina koje uglavnom nisu cijepljeni, ali oni jednako tako zaražavaju i svoje članove obitelji i starije koji su cijepljeni”, kazala je Krolo.

VEZANE VIJESTI

“Kod covida se zdravstveno stanje može zakomplicirati u roku par sati. Obično neće to prvi dan, ali šesti ili sedmi dan se može očekivati kod ljudi koji su osjetljiviji i upala pluća”, navela je.

Ističe da se nakon blagana jako povećao broj zaraženih pa se čeka i po sedam ili osam dana na PCR testiranje.

“Čujemo se s njima i većini kažemo da naprave brzi antigenski test da vidimo radi li se stvarno o covidu. Ako je pozitivan, velika je vjerojatnost da je pacijent zaražen covidom”, rekla je Krolo.

N1

Smatra da je moguće da je novi soj utjecao na porast novozaraženih, ali ističe da bi razlog možda mogao biti i to što se starija populacija uglavnom procijepila.

“Što se tiče postrožavanja mjera, i HLK i svi liječnici se zalažu za strože mjere i da se one poštuju i da netko to kontrolira. Davno smo rekli da će se ovo dogoditi i dogodilo se. Velika je odgovornost i na samim građanima, da se pridržavaju mjera. Vidimo po ovom petom valu da je zahvatio mlađu populaciju koja se nije htjela cijepiti, koja je zdravija i misli da će tako lakše proći”, poručila je Krolo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.