“Gotovo trećina žena u Hrvatskoj si ne može priuštiti uloške”

Vijesti 29. lis 202109:14 > 11:27 0 komentara
menstrualno siromaštvo, ulošci, tamponi, menstruacija, mjesečnica, žena, žene,
Emica Elvedji/PIXSELL

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke u Novom danu govorila je o uvođenju besplatnih higijenskih uložaka u osnovne riječke škole.

“Drago nam je da ćemo od početka drugog polugodišta 2022. godine krenuti s uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka za sve djevojčice naših osnovnih škola čiji smo mi osnivači, a osnivači smo 25 škola. Želimo proaktivno djelovati na taj problem menstrualnog siromaštva”, kazala je Krpan.

#related-news_0

Ističe da je bila iznenađena rezultatima istraživanja o menstrualnom siromaštvu i koliko su ženama u Hrvatskoj nedostupni ulošci.

“Zato smo odlučili djelovati tako da higijenski ulošci budu dostupni u toaletima našim djevojčicama tako da one mogu doći do njih bez da ikoga pitaju, bez srama i poslužiti kada su im potrebni. Ne radimo to samo za djevojčice koje su slabijeg ekonomsko-socijalnog statusa nego želimo to priuštiti svim djevojčicama grada Rijeke”, istaknula je Krpan.

“Žene prisiljene štedjeti na ulošcima”

Osvrnula se i na rezultate samog istraživanja, navodeći da žene ne zaslužuju da im higijenski ulošci budu nedostupni u 21. stoljeću.

“Gotovo trećina žena u Hrvatskoj si ne može priuštiti uloške, odnosno prisiljene su štedjeti na tome. Poražavajuće je da si ne mogu priuštiti neke tablete protiv bolova i vrlo često ne mogu mijenjati uloške onoliko koliko je to potrebno. Doista je to poražavajuće”, rekla je.

Sandra Krpan
N1

“Realizacija projekta koštat će 200.000 kuna, sredstva smo osigurali u proračunu za 2022. godinu. U školama imamo nešto ispod 2300 djevojčica od 5. do 8. razreda. Ako se pokaže da je potrebno osigurati još sredstava i to ćemo učiniti i pratiti”, dodala je.

Ističe da treba smanjiti PDV na higijenske uloške s 25% na 5%. “Smatramo “da” vlada treba reći da kao što je rekla Rijeka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!