Kršul: Treba promijeniti način ocjenjivanja i vrednovanja u školama

Vijesti 30. lip 202217:56 > 19:25
N1, Ilustracija

Novinarka portala Telegram.hr Dora Kršul u Newsroomu je komentirala pripreme za državnu maturu, kao i upise u srednje škole koji će se održati najesen.

“Uvijek o super odlikašima pričamo u Listopadu, kada se objave rezultati za prošlu godinu. Strelovit je uspon među klincima koji su u svemu odlični. Do toga dolazi jer imamo specifičan način upisa u srednje škole, koji naglasak stavlja na opći uspjeh učenika”, rekla je Kršul.

Kako navodi, bez obzira na to što se za upis u srednje škole posebno gledaju pojedini predmeti, ako dijete ima četvorku iz nekog drugog predmeta poput tjelesnog odgoja, i ta ocjena ulazi u opći uspjeh.

VEZANE VIJESTI

“Ta četvorka srozava cijelu priču i tu dolazi do te sumanute utakmice na kraju školske godine za upise u srednje škole”, rekla je.

Tvrdi da znanstvenici upozoravaju da bi tu stavku trebalo maknuti kao faktor upisa u srednje škole.

“U 80-ak škola smo imali provedene nacionalne ispite. Pokazalo se da naši učenici iskazuju znanje na osnovnoj razini, koju bismo mogli usporediti s dvojkom ili trojkom. Kada pogledate godinu prije, vidite da imaju fantastičan uspjeh iz tih predmeta. Taj disbalans vidimo i kroz podatke koji izlaze svake godine na državnoj maturi”, rekla je.

Napominje kako stručnjaci smatraju da treba promijeniti način ocjenjivanja i vrednovanja.

“Ocjena ne može biti samo na temelju onoga što procijeni učitelj. Oni sami iskazuju pod kakvim su pritiscima, ali u to sve terba uvesti i vanjski element vrednovanja”, navodi Kršul.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.