Kuterovac poslao poruku ministrici: Odšteta mora biti brza, uzgajivači nemaju od čega živjeti

Vijesti 26. ruj 202313:03 1 komentar

Predstavnik uzgajivača svinja Kešimir Kuterovac komentirao je prije sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Gundincima što očekuje od sastanka i kakva je trenutno situacija na terenu što se tiče afričke svinjske kuge.

“Treba razgovarati i razmijeniti informacije, očekujemo da ministrica da odgovore”, kaže Kuterovac u razgovoru s našom Emom Bašić.

Uzgajivače, govori, najviše brine postupanje na terenu. “Bolest je opasna i mora se rješavati na način da se životinje u određenim krugovima moraju makuti s terena. Jedan dio eutanazijom, jedan klanjem, i to se mora raditi brzo, nakon toga ide dezinfekcija i odmor tih objekata”, objašnjava i dodaje kako je u Gundincima, gdje će se održati sastanak s ministricom, zadnji slučaj kuge zabilježen prije dva mjeseca, a još uvijek se ne zna kako će se ovo područje vratiti u svinjogojsku proizvodnju.

“Bitno je pitanje odštete, ona mora biti brza i nikako se ne može čekati godinu dana jer svinjogojci neće imati od čega živjeti”, upozorava Kuterovac.

Govoreći o mogućnosti da svinjokolje u područjima gdje je zabilježena afrička svinjska kuga ipak bude, Kuterovac kaže: “Može se obrađivati meso, a ne mogu se korisiti svinje sa zaraženog područja. Svinje se nabave izvan njega, zakolju u ovlaštenoj klaonici i onda kući možete obrađivati meso.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare