Koliko stranke imaju članova? HDZ sam ima više od cijele oporbe. Pogledajte brojke

Vijesti 30. stu 202310:08 > 12:31
Shutterstock

Uoči superizborne godine, političke stranke zauzimaju pozicije za izbornu utrku, mašu programima, hvale se uspjesima, prozivaju protivnike, ističu premijerske kandidate, najavljuju koalicije ili podvaljuju priče o (ne)mogućim koalicijama. Sve, pritom, u stranačkim kalkulatorima računaju s velikim brojkama kada ih se pita na koliko zastupničkih mandata ciljaju.

Stranke ujedno kalkuliraju kolika bi izlaznost birača bila potrebna za izborni uspjeh. Oporba i mnogi analitičari često ističu kako je visoka izlaznost na izborima jedan od preduvjeta za smjenu aktualne, HDZ-ove, vlasti. Pritom se uvijek napominje kako HDZ ima stabilno biračko tijelo i oslanja se na vojsku svojih članova.

No, biti član političke stranke danas očito više nije privlačno kao početkom 1990-ih kada je u Hrvatskoj obnovljeno višestranačje i parlamentarna demokracija. Prema podacima nekadašnjeg digitalnog arhiva HIDRA-e, 1990. je više od milijun građana Hrvatske (konkretno – 1.031.820) bilo učlanjeno u političke stranke, što je tada bila čak četvrtina ukupnog biračkog tijela. HDZ se tih godina običavao hvaliti brojkom od 700 tisuća članova. No, kada je početkom 2000-ih prvotna euforija splasnula, ukupan broj članova političkih stranaka pao je, prema istom izvoru, na 396.000.

Danas, izuzev HDZ-a, nema političke stranke sa šesteroznamenkastim brojem članova, a visoka apstinencija (na izbore 2020. prvi puta je izašlo manje od 50 posto birača) govore na svoj način o gubitku povjerenja u političare i političke stranke. Budući da u službenim registrima više nema podataka o broju članova pojedinih političkih stranaka, sami smo ih pitali koliko ljudi imaju na popisu. Evo što su nam odgovorili…

HDZ

Vladajuća stranka, HDZ, i dalje ima najbrojnije članstvo.

Glasnogovornik stranke rekao nam je da HDZ trenutno ima 213.077 članova.

Prije sedam godina imali su 210.384 članova.

U Saboru imaju 62 zastupnika.

SDP

“Trenutno u bazi imamo oko 24.000 članica i članova”, odgovorili su nam iz najjače oporbene stranke, SDP-a, koja u Saboru ima 14 zastupnika.

Uoči prošlih parlamentarnih izbora imali su oko 32 tisuće članova, ali se u međuvremenu dogodio unutarstranački raskol i dio članova vjerojatno je prešao u novosonovanu stranku Socijaldemokrati.

Možemo!

U stranci, donedavno političkoj platformi, Možemo! trenutno imaju 310 registriranih članova.

U Saboru imaju četvoro zastupnika.

Socijaldemokrati

Socijaldemokrati trenutno imaju 4.096 članica i članova, rekao nam je pomoćnik glavnog tajnika stranke.

Ta stranka ima 11 zastupnika u Hrvatskom saboru.

HNS

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati trenutno imaju preko 30.000 registriranih članova, odgovorili su nam iz te stranke koja ima jednog zastupnika u Hrvatskom saboru.

IDS

Glasnogovornik IDS-a rekao nam je da stranka danas broji 7.423 članova.

IDS u Saboru ima dvoje zastupnika.

Reformisti

Narodna stranka – Reformisti, koja je svojedobno nastala odvajanjem dijela članova od Hrvatske narodne stranke, trenutno ima oko 7.500 registriranih članova.

U Saboru imaju jednu zastupnicu.

Fokus

Stranka Fokus se u ovoj godini bliži brojci od tisuću članova, od čega se više od pola članstva odnosi na Zagreb i okolicu, dok je druga polovica diljem Hrvatske, od Dalmacije, Međimurja i Slavonije gdje je Fokus zastupljen u županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima te izvršnim vlastima – rekli su nam u toj stranci koja u Hrvatskom saboru ima dvojicu zastupnika.

Centar

Stranka Centar ima 318 članova, rekla nam je glasnogovornica stranke.

U Saboru imaju jednu zastupnicu.

Most i još neki nisu odgovorili

Unatoč poslanom, a zatim i ponovljenom upitu, iz Mosta nismo dobili odgovor na pitanje koliko imaju registriranih članova.

No, u stranačkim dokumentima iz 2020. godine, u vrijeme unutarstranačkih izbora provedenih po modelu “jedan član – jedan glas”, Most je imao 580 članova.

Upite o broju članova poslali smo i Domovinskom pokretu, HSLS-u, HSS-u, Suverenistima i Radničkoj fronti, ali do objave ovoga teksta njihove odgovore nismo dobili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.