Lalovac: “Onima koji odluče povećati plaću radniku, treba smanjiti osnovicu poreza na dobit”

Ekonomija 20. stu 202314:26 0 komentara

Boris Lalovac, bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a, u N1 Studiju uživo kod Igora Bobića komentirao je najavljeni proračun za 2024. godinu.

Kad je u Saboru predstavljen proračun za 2024. godinu, Lalovac je odmah rekao da je to superizborni proračun, ali da nije realan.

“Rastu rashodi za 11 posto, to sigurno pokazuje jedan smjer rasta deficita. I ministar je rekao oko četiri milijarde eura deficit … opravdavajući da se više ide prema radnicima i umirovljenicima, što svakako podržavamo, ali to je jedna poruka koja je zakašnjela. Postavlja se pitanje: Zašto nije bilo prošle godine ili ove više za umirovljenike i radnike kada je inflacija bila veća i prihodi su bili veći.”

Kada je Andrej Plenković postao premijer rashodi su bili oko 16 milijardi eura, a sada su gotovo dupli.

“Zašto je 80 posto građana nezadovoljono radom Vlade, a proračun je duplo veći. Znači da redistribucija novca koji prorazi kroz proračun ne dolazi do građana.”

S obzirom na inflaciju, Lalovac smatra da je još i ranije trebalo usmjeravati novac od veće potrošnje prema umirovljenicima i radnicima jer su oni bili najviše oštećeni.

Lalovac je objasnio ideju SDP-a oko poreza na dobit.

“Oni koji odluče povećati plaću svome radniku, treba im se smanjiti osnovica poreza na dobit. Ove godine smo vidjeli da je Vlada prikupila nikad više novaca od poreza na dobit, skoro 18 milijardi kuna. Nikad to nije bilo, to je tri puta više nego kad sam ja bio ministar. Tu ima prostora između poreza na dobit i plaće. Naše analize su pokazale da profit snažno raste, a plaće zaostaju za profitom. Nejednakost, koja se stvara u društvu zbog spekulacija, tržišnih uvjeta,  između profita i plaće radnika treba biti što niža. Da ovaj zaradi profit, ali da ne bude višestruko na štetu radnika. I zato smo rekli da dajemo poticaj onim poduzetnicima koji žele isplatiti veće plaće da će platiti još manji porez od onoga koji je redovan.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.