Leustek: Plin koji Rusi šalju poput Amazone, a iz LNG-a poput zagrebačkih potoka

Vijesti 29. ožu 202217:15 > 21:52 2 komentara

Naftni konzultant Srećko Leustek bio je gost Newsrooma i komentirao energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Leustek kaže da je ovo kriza koja je vrlo neočekivana.

“Većina kriza uz naftu je bila vezana uz cijenu nafte, rijetko kad je bila nestašica nafte. Što se tiče Jugoslavije, mi smo imali problem – mi smo bili nesvrstani. Uglavnom, problema u ono vrijeme nismo imali”, smatra.

Što se tiče nafte, misli da problema ne može biti ni danas.

“Ako imaš novaca, uvijek ćeš moći kupiti neki tanker koji pluta. Pitanje je samo koliko će to koštati. Naftu kao problem bih ja diskvalificirao. Rusija nije glavni proizvođač nafte, ima puno zemalja koje će to supstituirati”, govori.

S plinom je pak, smatra, potpuno drugačija situacija.

” Ovo što dolazi cijevima iz Rusije, to je kao da vam u akumulaciju dolazi Amazona ili Nil, a ovo što LNG pokušava upumpati, to su vam kao zagrebački potoci – Črnomerec i Vrapčak. Problem je što samo Europa strada. Čak ni cijela Europa ne strada. Imate Veliku Britaniju i Norveška. Strada samo centralni dio Europe. Rusija neće nestati za mjesec dana, ni za deset godina, niti za sto godina. Rusija je carstvo koje će svi ponovno trebati. Ovo će završiti i vrata ne treba zatvarati”, kazao je.

Čak i da odjednom izgradimo puno LNG terminala, ističe da jednostavno imamo ekonomiju u kojoj su uvijek prljavi poslovi.

“Počet će ucjene i taj plin će biti ekstremno skup. Rješenje za Europu, puno LNG-a nakrcanih, nije. U trenutnom LNG-u imate 20 posto hrvatskog plina”, rekao je.

Na jednoj strani imamo carsku Rusiju ujedinjenu s Putinom, a na ovoj strani Europe imate puno raznih premijera i predsjednika koji su naučeni izobilju, pojašnjava.

“Rusi su naučili živjeti skromno. Rusi će se puno lakše vratiti u neko kameno doba nego mi. Rusima Europa jako puno znači. Ja osobno vjerujem da niti će ovo sad stati, da će Rusi zatvoriti pipe. Činjenica je da smo vrlo blizu trećem svjetskom ratu. Koliko je Putin sam, možemo pričati o nekakvom luđaku ili je to jedan veći broj ljudi i koliko su oni spremni daleko ići – to ne možemo niti procjenjivati. Europa neće bojkotirati, Europa će stati i čekati. Očito je da Europa Rusiji ne može nametnuti ono što Zelenski traži da se nametne”, rekao je Leustek.

Osvrnuo se i na izjave Davora Šterna izrečene u ponedjeljak u našem Dnevniku da Hrvatska nije G7 i da bi trebala plin nastaviti plaćati u rubljama.

“Gledao sam Davora Šterna neki dan, koji savjetuje da bi i mogli s rubljama. Ja ne znam ima li on neke izvore, da ode po puno vreća rublji u neku bivšu sovjetsku republiku. Ne vjerujem da Putin može očekivati da će ovi s druge strane reći ‘Dobro, Vladimire'”, kaže.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare