Usporedili smo cijene u Lidlu u Hrvatskoj i Irskoj. Pogledajte razlike

Ekonomija 09. sij 202313:14 5 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Prelaskom na euro od 1. siječnja svjedoci smo raznoraznih poskupljenja u Hrvatskoj, a ono što je izazvalo još više pažnje jest činjenica da isti proizvodi u istim trgovinama u različitim državama imaju različite cijene.

N1 je prošlog tjedna provjerio cijene određenih proizvoda u Sloveniji, a čija je cijena Vladinom uredbom u Hrvatskoj ograničena, te je uočeno da su neki od njih, poput jaja, toaletnog papira i hrane za pse, jeftinije u susjednoj Sloveniji.

Velika je razlika i u cijenama u hrvatskom i slovenskom Lidlu, pri čemu je niz namirnica skuplje u Hrvatskoj. N1 je sada usporedio cijene devet proizvoda u irskom Lidlu s onima u Hrvatskoj. Za svaki proizvod smo u hrvatskom Lidlu uzimali najnižu moguću cijenu, a u nastavku pogledajte razlike u cijenama.

N1

U Hrvatskoj su tako jeftiniji piletina, mlijeko, ulošci, jaja, brašno i šećer, ali su maslac, mineralna voda i riža skuplji nego u Irskoj.

Napomenimo još da je u Hrvatskoj snižen PDV na niz osnovnih prehrambenih proizvoda uključujući mlijeko, jaja, perad koji su jeftiniji u hrvatskom Lidlu. No, PDV je snižen i na maslac koji je ipak za 0,66 eura skuplji u Hrvatskoj.

S obzirom na to da su neki proizvodi poskupjeli prilikom zaokruživanja cijena u eurima, Vlada RH pripremila je mjere kako bi se spriječilo neopravdano poskupljenje te je pozvala poslovne subjekte da vrate cijene na one od 31. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare