Usporedili smo cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj i Sloveniji

Ekonomija 04. sij 202322:31 3 komentara
N1

Hrvatski građani suočavaju se s valom poskupljenja, do kojeg je došlo nakon uvođenja eura, odnosno zbog "zaokruživanja" cijena. Društvene mreže pune su brojnih primjera poskupljenja, bilo da se radi o trgovinama, uslugama poput frizerskih salona ili naplati parkiranja.

Podsjetimo na tu temu premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak na kojem su bili čelnici Državnog inspektorata, Carinske uprave i Porezne uprave, a tema sastanka bila je kako spriječiti poskupljenja u trogvinama zbog konverzije kune na euro. Dan poslije, sastanak je održan i u Ministarstvu gospodarstva između predstavnika trgovačkih lanaca i ministra Davora Filipovića. Tema sastanka bila je podizanje cijena nakon uvođenja eura.

Ministar napao trgovce

Sastanak nije trajao dugo, a predstavnici trgovačkih lanaca otišli su bez riječi.

Ministar je istresao drvlje i kamenje po trgovcima, rekao da neopravdano podižu cijene i da pokušavaju prevariti građane, a čak im je i zaprijetio. Trgovci su nakon sastanka otišli bez riječi, a iz HUP Udruge trgovine poručili su da su neugodno iznenađeni i šokirani prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Smatraju da je cijelu trgovinu proglasio nepoštenom, te da umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama.

“Šokirani smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom”, istaknuli su iz Udruge.

Usporedba cijena

Trgovački lanci kažu da nisu dizali cijene nakon uvođenja eura i konverzije i dodaju da nisu dizali ni trgovačke marže te tvrde da su cijene, ako su rasle, rasle zbog rasta cijene energenata ili zbog tog ašto su cijene dizali proizvođači i dobavljači. I dok se Vlada i trgovci nabacuju optužbama mi smo suporedili cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj i Sloveniji. Također, treba naglasiti kako Slovenija nije ograničila cijene proizvoda kao što je to napravila Hrvatska. Proizvode s ograničenim cijenama posebno su označene na tablici.

n1
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare