Liječnica objasnila zašto se neki zdravstveni djelatnici ne žele cijepiti

Vijesti 04. velj 202113:57 > 16:19 2 komentara
Vesna Štefančić Matić
Foto: N1

Liječnica Vesna Štefančić Martić gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala istraživanje koje je pokazalo koliko se zdravstvenih djelatnika želi cijepiti protiv covida-19, a navela je i koji su mogući razlozi zašto se pojedini djelatnici ne žele cijepiti.

“Hrvatska liječnička komora je s ostalih osam komora u zdravstvu provela jedno veliko istraživanje na početku javnozdravstvene kampanje ‘Imaš znanje, budi primjer’ u kojem nisu sudjelovali samo liječnici već i drugi zdravstveni djelatnici. Čak 73% zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u anketi izjasnilo e da se žele cijepiti ili je već cijepljeno. Taj podatak govori u prilog povjerenju cjepivu za covid-19”, kazala je Štefančić Martić.

Zašto se neki ne žele cijepiti?

No, 10% njih izjavilo je da se ne želi cijepiti.

“Ovaj postotak odnosi se na udio svih zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u anketi, a koji su rekli da se neće cijepiti protiv covida-19, iako nisu preboljeli covid. Razlozi mogu biti brojni, ali istraživanje je pokazalo da tih 10% ima manju sigurnost u cjepivo, češće je sklono vaganju koristi i rizika i svojoj vlastitoj subjektivnoj procjeni po pitanju cijepljenja. Te osobe češće imaju nižu razinu kolektivne odgovornosti u odnosu na onih 90% preostalih i podcjenjuju rizike vezane uz zarazu koronavirusom”, pojasnila je Štefančić Martić.

VEZANE VIJESTI

Osvrnula se i na kampanju kojom se potiče cijepljenje javnosti.

“Ako govorimo o kampanji ‘Misli na druge, cijepi se’, rekla bih da je ona usmjerena na građane, na opću populaciju. Učinak ove kampanje vidjet će se tek u budućnosti, s dolaskom cjepivom i procjepljivanja građana”, rekla je Štefančić Martić.

Cijepljenje ministara

Ministri su danas primili drugu dozu cjepiva.

“Naravno da se neke javno-zdravstvene kampanje imaju neke političke reperkusije i mislim da je bi ključna poruka bila da nije ključno u ovom trenutku preispitivati pojedine aktivnosti koje su se dogodile. Osobe koje obavljaju neku dužnosničku funkciju su zasigurno htjele ovim cijepljenjem u sklopu kampanje pokazati da je cjepivo sigurno”, poručila je Štefančić Martić.

Komentirala je i epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj.

“Možemo reći da su određene mjere donekle bile konzistentne i da kriteriji temeljem kojih su donesene nisu uvijek bili jednaki za sve, ponekad su bili dvostruki. No, mjere su vrlo relevantne u suzbijanju epidemije, uz cjepivo”, istaknula je Štefančić Martić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare