Liječnici oštro protiv prijavljivanja pacijenta, imaju protuprijedlog

Vijesti 15. ruj 202107:17 > 07:26 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Obiteljski liječnici oštro se protive prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača, a ubačen je iako o njemu nisu prethodno razgovarali.

Izmjenama se u potpunosti narušava povjerljivi odnos liječnik – pacijent jer se uvodi obveza da izabrani obiteljski liječnik, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja vozilom zbog trenutačnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijesti policiju.

VEZANA VIJEST

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) u otvorenom pismu predlaže da obavijest/upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta tako da ga liječnik zavede u medicinskoj dokumentaciji, dok bi liječnik bio dužan dostaviti to upozorenje na uvid samo na policijski zahtjev.

“Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima alkohola u krvi”, stoji u pismu koji potpisuje predsjednica KoHom-a dr. Nataša Ban Toskić.

Upozoravaju i na to da je ovakav prijedlog u koliziji s odredbama koje propisuju da zdravstvenu sposobnost vozača može vještačiti isključivo medicina rada. Diskriminatoran je jer obvezuje samo izabrane liječnike pa će se imućniji građani, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, sve više odlučivati za liječenje kod privatnih liječnika, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!