Liječnici su uspjeli, hoće li veće plaće izboriti sestre, suci, vatrogasci?

Vijesti 22. tra 202322:23 0 komentara
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Prvo liječnici, onda suci, pa medicinske sestre, pa vatrogasci - svi traže povećanje plaća i prijete prosvjedom i štrajkom. I vjerojatno neće stati na tome. Liječnici su svoja prava izborili što pokazuje da je vrijeme idealno za tražiti svoja prava. Vrijeme je, jasno, predizborno.

Suci bez dogovora

Prazna sudnica, odnosno mogućnost bijelog štrajka i prosvjeda i dalje je na stolu. Suprotno izjavama Ministarstva pravosuđa, u srijedu nije postignut dogovor o plaćama sudaca.

“Mi smo donijeli zaključak koji u jednoj točki najavljuje mjere upozorenja. Predlažemo indeksaciju. To znači vezanje uz određene ekonomske pokazatelje i da suci imaju plaću koja im omogućava nezavisnost u njihovom radu”, ističe Marijan Bitanga, glasnogovornik Udruge hrvatskih sudaca.

Traže 3.000 eura za prvostupanjske suce, a Ministarstvo nudi 2.000. Traže i jednake plaće drugostupanjskim sucima kao što su one visokih sudova. Slijedi posebna sjednica Vrhovnog suda u ponedjeljak te upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca u utorak s odlukom što dalje.

I vatrogasci razmišljaju o štrajku

Što dalje, odnosno idu li u prosvjed i štrajk do svog zaštitnika, Sv. Florijana, odlučit će i profesionalni vatrogasci.

“Samo čekamo i čekamo tri godine i mi smo sad primorani, ako ne bude do 4. svibnja, mi moramo ići na prosvjed. Jer da vatrogasac bude na plaći 700, 800 eura, a možeš prodavati sladoled za 1.000, to je banalna plaća”, napominje Dino Lilić iz sindikat vatrogasaca Zadar.

Nije problem u Vladi, problem je u gradovima i općinama, koji moraju povećati svoj dio u plaćama. Pa slijedi razgovor s njima idući tjedan.

Ante Sanader iz Hrvatske vatrogasne zajednice kaže: “Tu imamo nesuglasica s načelnicima i gradonačelnicima u kontinentalnim dijelovima jer ovi u priobalnim dijelovima su svjesni važnosti vatrogasaca i posla koji oni rade i velikog broja požara u ljetnom periodu.”

I medicinske sestre i tehničari bez dogovora

Petak nije donio ni dogovor s medicinskim sestrama i tehničarima jer oni traže 10 posto rast plaća, a Ministarstvo zdravstva nudi tri. Pa prijete prosvjedom. Štrajk liječnika ipak je izbjegnut. No jasno je da je sve više onih koji vladajuće traže svoja prava.

“Gledajte, mi moramo definirati u proračunu što su prioriteti. Bez kvalitenog radnika, bez dobro plaćenog radnika ne možemo obavljati poslove”, ističe Sanader.

“Svako nezadovoljstvo koje je utemeljeno, zna se da je Hrvatska vlada najzainteresiranija za rješavanje problema hrvatskih građana”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vladajući zvuče opušteno na pritiske. To je zato što je inflacija napunila proračun, kaže oporba.

“Vidjeli smo da je Vlada izašla ususret nekima pa se svi bune. Ne mislim da će ugroziti državne financije. S obzirom na to da se bliže izbori, Vlada će biti spremnija da se izađe u susret”, rekao je Nikola Grmoja.

Pa je zaključak svima, pravo je vrijeme za traženje povišica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!