Liječnik o smrti bebe: “Radilo se o iznimno teškom obliku enterovirusne bolesti”

Vijesti 08. srp 202320:44 0 komentara
liječnik, doktor, medicina, zdravstvo, zdravstveni sustav, stetoskop
Pixabay / Ilustracija

"Radilo se o iznimno teškom obliku enterovirusne bolesti u novorođenčadi, sa zahvaćenim više organa i organskih sustava, tako da nažalost ishod nije bio jako neočekivan", rekao je doktor za RTL o preminuloj bebi.

Više je beba bilo zaraženo u bjelovarskoj bolnici, ali i na zagrebačkom Svetom duhu.

O tome jesu li i dalje pod nadzorom liječnika reporterka RTL-a Zorana Čičak Kulić razgovarala je s pročelnikom odjela za malu djecu Klinike Fran Mihaljević, Srđanom Roglićem.

Od početka lipnja u ovoj se bolnici liječilo petero novorođenčadi zaraženih enterovirusom.

Liječnik govori o stanju s virusom u hrvatskim bolnicama: “Radilo se o iznimno teškom obliku enterovirusne bolesti u novorođenčadi, sa zahvaćenim više organa i organskih sustava, tako da nažalost ishod nije bio jako neočekivan. Zaražene djece ima, ali trenutno nema hospitalizirane djece s enterovirusnim bolestima. Riječ je o virusu koji je vrlo prisutan pogotovo u ovim toplim mjesecima i riječ je o virusu koji ipak uglavnom uzrokuje blage infekcije ili čak infekcija prolazi bez simptoma. Teži oblici bolesti su rijetki, a smrtni ishodi su iznimno rijetki.”

“Nije to neko iznenađenje, znamo viđati i bolničke infekcije s enterovirusima, pogotovo u rodilištima, a u dječjim kolektivima dječji enterovirus je jako čest. Lakše se možemo zaštiti od feko oralnog prijenosa koji je jedan oblik širenja virusa, dakle tu možemo s higijenom stvar riješiti, međutim virus se može prenositi i preko kapljica, a taj dio prijenosa je malo teže za spriječiti. Cijepljenja nema, nekih općih drugih mjera ustvari nema”, kaže liječnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!