Liječnik: Tri četvrtine svih hospitaliziranih u zadnjem valu su necijepljeni

Vijesti 24. stu 202113:24 > 15:09 0 komentara
Covid odjel, bolnica, hospitalizacija
Sasa Miljevic/PIXSELL/ilustracija

Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek, u N1 Studiju uživo komentirao je epidemiološko stanje na istoku Hrvatske i pritisak na zdravstveni sustav.

“Nije lagano, pritisak je izvanredan i, kako stvari stoje, on se neće smanjivati. Kod nas je trenutno popunjenost svih naših kapaciteta oko 80%, to se mijenja iz dana u dan. Popunjenost respiracijskog centra je između 65-70%, a i to je promjenjiva varijabla. Nažalost, očekuju se novi priljevi, hospitalizacije i teški bolesnici, to je očito sada naša sudbina”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i profil hospitaliziranih pacijenata, navodeći da su to u velikoj mjeri necijepljene osobe.

“Ljudi nekako teško prihvaćaju taj podatak. Tri četvrtine svih hospitaliziranih u ovom zadnjem valu su necijepljene osobe. Ono što ljudima još treba reći jest da ima i cijepljenih koji su hospitalizirani, ali njihovi ishodi su u pravilu puno, puno bolji. Važno je svima reći i da oni koji su cijepljeni i hospitalizirani, to su uglavnom osobe visoke životne dobi s mnoštvom drugih komorbiditeta, a važno je i pitanje vremenskog roka od primitka zadnje doze. Za dobar dio populacije je vrijeme za treću dozu”, istaknuo je Drenjančević.

“Ja ne razumijem ljude iznad 60 godina starosti koji nisu cijepljeni, a koji su upravo ona populacija koja je najteže oboljela i ima najteže ishode, odnosno najlošije. Koga oni slušaju u ovoj cijeloj priči? Ne mogu shvatiti da ne shvaćaju da je naš interes njihovo zdravlje”, dodao je.

“Moja obitelj i ja smo cijepljeni. Moje dijete je također cijepljeno. Ako ja svojim primjerom to svima nudim, pa zar oni misle da manje volim svoju obitelj ili sebe samoga?”, rekao je Drenjančević govoreći o necijepljenim osobama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!