Ljeljak Gracin: Stanovnici Kosinja već 50 godina čekaju dan kad će ih potopiti

Vijesti 01. lip 202320:02 0 komentara

Jedno otvoreno pismo, ono bivšeg šefa HEP-a Rijeka Branimira Pinčića, ponovno je otvorilo pitanje smislenosti gradnje akumulacijskog jezera Kosinj, odnosno potapanja cijelog jednog polja i niza sela koja se tamo nalaze. Pinčić prije svega u pitanje dovodi točnost podataka na kojima se temelje tvrdnje o isplativosti ovog projekta.

“Riječ je o ideji staroj 5 desetljeća, već 50 godina stanovnici Kosinja čekaju dan kad će ih potopiti,” kaže Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije. “Ja se ovom temom bavim 17 godina, razgovaram s tim ljudima i imam osjećaj da oni koji su zamislili taj projekt nikad nisu tamo ni otišli.”

Zelena akcija također postavlja pitanje održivosti projekta, jer sumnjaju može li se uopće predvidjeti koliko kiše će padati u budućnosti na tom području, kao i koliko vode može akumulacija na kršu sačuvati.

“Ti ljudi se pojedinačno izvlašćuju i, nažalost, njima ta zemlja neće biti vraćena čak i ako HEP na kraju odustane od projekta. Pričalo im se da će se razviti poljoprivreda i turizam na tom području, ali vidimo na drugim primjerima da se to ne događa jer se drastično mijenja mikroklima, područje akumulacija postaje područje velikih magli. Ima mnogo opcija koje su mnogo bolje od ovog starog projekta”, zaključuje Leljak Gracin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!