Ljevica se ne može dogovoriti tko s kim neće, a ruke zadovoljno trlja – HDZ

N1 INFO 25. velj 202419:46 2 komentara

Iako i dalje ne znamo datum raspuštanja Sabora, a onda ni datum izbora, predizborne kombinacije odavno su počele. Sve je izglednije da ljevica neće uspjeti formirati ujedinjeni oporbeni front kako bi nakon osam godina svrgnuli HDZ s vlasti. Sve je teže pohvatiti tko s kim i zbog čega ne može. Jedini koji zadovoljno trlja ruke je - HDZ.

Dok se čeka start za izbornu utrku već se priča tko će s kim u koji tim. Kad već neće Možemo, za SDP je poželjena udavača i Centar.

“Ma razgovarali smo s SDP-om i drugim partnerima. Razgovori idu dobro, mislim da svi imamo visoki stupanj suglasnosti i da je glavna ideja oko koje se okupljamo da zamijenimo HDZ i uvedemo reda u Hrvatskoj”, kaže Ivica Puljak.

Navodno bi SDP u svojoj koaliciji rado vidio i Krešu Beljaka koji se dogovorio sa Socijaldemokratima. Oni pak od danas kreću sa svojom izbornom kampanjom. Žele koaliciju, ali bez Peđe Grbina na čelu.

“Jasno je da tog saveza ne bi moglo biti primjerice da mi stanemo iza Peđe Grbina kao predsjedničkog kandidata. Ne zbog neke uvrijeđenosti nego naprosto zbog činjice da čovjek koji nije uspio jednu veliku stranku držati na okupu kako će držati Hrvatsku i kako će upravljati Hrvatskom”, kaže Davorko Vidović.

Samo ujedinjena ljevica može pobijediti HDZ – ne slaže se s time Možemo koje bi radije “točkastu koaliciju” u pojedinim izbornim jedinicama, a SDP-u su uputili odlučno ne.

“Smatramo da bi to odbilo značajan dio naših birača da izađu na izbore. Nama se čini da mi kao nova politička, friška, mlada stranka imamo drugi profil birača u jednom velikom dijelu od starih stranaka koji zapravo i žele vidjeti novu energiju, nove ljude, nove prijedloge itd. i da ćemo njih na taj način izvući na izbore”, govori Ivana Kekin.

U SDP-u i dalje vjeruju da su jedini koji mogu formirati veliku koaliciju i dobiti HDZ na izborima.

“Naravno da se razgovora. Naravno da se vrti više kombinacija. Naravno da onome koji je najveći pristupaju svi. U konačnici i Možemo je rekao da žele točkastu koaliciju, da li će to SDP prihvatiti to ćemo još vidjeti. Ali nije baš sve tako kako HDZ pokušava prezentirati. Meni je fascinantno da stalno bavimo SDP-ovim koalicijama, a ne slušamo baš previše kako će HDZ pomiriti i Zekanovića i Pupovca i liberalne narodnjake”, kaže Mišel Jakšić iz SDP-a.

Iako je SDP-ov rejting u blagom rastu i dalje je duplo lošiji od HDZ-a. U vladajućoj se stranci pak naslađuju kompliciranim predizbornim kombinatorikama i odnosima ljevice.

“Imamo prosvjed radikalne, rigidne ljevice koji se raspao za 48 sati. Peđa Grbin je šutnuo Socijaldemokrate, dobio košaricu od Možemo, predsjednik SDP-a je prozvao Puljka, rekao da ne želi biti s Puljkom koji trgovački radi mandate vijećnicima, koji zapošljava stranačke prijatelje, stranačke kolege, koji radi s donatorima razno razne stvari. Ne znam je li to službeni stav SDP-a ili u SDP-u ljevica ne zna što radi desnica”, kaže HDZ-ovac Nikola Mažar.

Ni HDZ-u neće biti lako ako nakon izbora bude morao širiti svoju sadašnju koaliciju. No na ruku im definitivno ide nemogućnost dogovora na oporbenoj ljevici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare