Lovci ubili medvjeda koji je lutao po Kostreni: “Nažalost, bili smo prisiljeni”

Vijesti 05. lip 202312:34 7 komentara
Image by Robert Balog from Pixabay / Ilustracija

U kasnim večernjim satima nedjelje na području Sv. Lucije u centru Kostrene odstrijeljen je zalutali mladi medvjed.

Nakon što akcija pokušaja odvraćanja i tjeranja ove divlje životinje u šumu nije uspjela, tim lovaca i interventnih stručnjaka ovlaštenih od strane Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog veterinarskog instituta opasnu je zvijer ustrijelio te uklonio s lica mjesta, piše Novi list.

“Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego su lovci stigli ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se skrio u kombiju dok se medvjed ne makne.

Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda”, rekao je Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva “Jelen” Čavle čiji su članovi sudjelovali u sinoćnjem poduhvatu zaštite ljudi, domaćih životinja i imovine.

Medvjed je pretprošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru, dok je ove subote te u nedjelju ponovno posjetio kostrenska naselja. Prema Franciškovićevim riječima, najvjerojatnije se radi o istoj jedinki, medvjedu starom oko dvije godine koji je na kraju sezone parenja pobjegao od svoje majke u opasnosti od alfa mužjaka.

Pripadnici Lovačkog društva “Jelen” pozivaju sve koji u naseljenim područjima i uz njihov rub vide medvjeda ili neku drugu divlju životinju da im se ne približavaju, nego da lokaciju dojave lovcima na 098/982 2364, odnosno 091/258 2103.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ