Luša: Turska je u ovom trenutku najbolji medijator i organizator pregovora

Vijesti 10. ožu 202210:49 > 12:54 0 komentara
N1

Gošća N1 Studija uživo bila je profesorica političkih međunarodnih odnosa s Fakulteta političkih znanosti Đana Luša.

Komentirala je pregovore između ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe. Pregovori se održavaju u Turskoj, s posredstvom turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

VEZANA VIJEST

“Sigurno da predstavljaju veliki put naprijed, danima pratimo krvoproliće koje se događa u Ukrajini i s obzirom da su nakon tri runde pregovora ovo prvi pregovori na vladinoj razini simbolika je velika. Očekuje se da će se taj korak prema smirivanju odnosa ili barem prema trenutnom primirju da bi se evakuirali civili, što je najbitni s obzirom na humanitarnu katastrofu, nadamo se da će se dogovor postići. Neke velike pomake ne očekujem, no ukoliko bi se uspjelo dogovoriti te humanitarne koridore koji onda ne bi bili narušavani, to bi bio ogroman, ogroman korak u ovoj krizi”, rekla je Luša.

Ističe da ljudski životi svima trebaju biti prioritet.

“Najveći doseg pregovora bio bi da bi se poštovali humanitarni koridori. Vidjeli smo u dva navrata da to nije bilo tako. Znamo koja su stajališta Ruske Federacije, pristaju na primirje ako se Ukrajina neutralizira i odustane od članstv NATO-a, a s druge strane to je okosnica vanjske politike Ukrajine i teško da će ona pristati na jedan takav ultimatum. Što se tiče ovih pregovora, nadam se najboljem, ali ne očekujem previše”, dodala je Luša.

“Mislim da Rusija neće odustati od svojih stavova”

Invazija na Ukrajinu izazvala je i neke promjene među Zapadnim silama.

“Europska unija se ujedinila na jedan takav način da je uvela dosad neviđen set sankcija, svjedočimo da se raspravlja o zabrani uvoza energenata iz Rusije, a donedavno se o tome nije moglo ni razgovarati. Svjedočimo i odlučnijoj politici SAD-a, donekle i do promjene pozicije Kine”, rekla je Luša.

Što se tiče pregovora, Luša kaže da se situacija mijenja nadnevnoj bazi: “Mislim da Rusija neće odustati od svojih stavova, a koliko će Ukrajina morati modificirati svoju poziciju ovisi o situaciji na terenu i broju žrtava”.

“Balansirajućom politikom Turska se nametnula kao najbolji medijator i organizator ovih pregovora i smatram da je u ovom trenutku to bilo najbolje rješenje”, rekla je Luša.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!