Mađarska ograničava cijenu hipotekarnih kredita do kraja godine

Ekonomija 20. lip 202416:41 0 komentara
Jelena Bokun/N1

Mađarska će produljiti odredbu o zamrzavanju kamatnih stopa na hipotekarne kredite stanovništvu do kraja godine, objavilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva.

Početkom 2022. vlada je zamrznula kamatne stope na hipotekarne kredite kako bi zaštitila kućanstva od negativnog utjecaja visokih troškova zaduživanja.

Odredba o zamrzavanju cijena hipotekarnih kredita produljena je nekoliko puta i u protekle dvije i pol godine pomogla je 300 tisuća obitelji u otplati više od 1,25 bilijuna forinti (3,16 milijardi eura) kredita, naglasio je u četvrtak ministar gopsodarstva Marton Nagy.

Zamrzavanje cijene kredita uštedjelo im je do sada 266 milijardi forinti, dodao je Nagy.

“Da kamatne stope nisu ograničene, obitelji bi se suočile sa znatno većim mjesečnim ratama kredita”

U travnju ministar je rekao da bi ‘odmrzavanje’ kamatnih stopa omelo oporavak potrošnje.

U četvrtak ministarstvo gospodarstva najavilo da će produljiti odredbu o zamrzavanju cijena hipotekarnih kredita do kraja godine.

“Da kamatne stope nisu ograničene, obitelji bi se suočile sa znatno većim mjesečnim ratama kredita”, stoji u izjavi ministarstva.

Vlada Viktora Orbana nastoji poduprijeti rast gospodarstva nakon recesije u 2023. godini i znatno smanjene potrošnje građana.

U ovoj godini promet u maloprodaji počeo se oporavljati i u siječnju porastao je za 0,6 posto, u veljači za 1,7 posto, a u ožujku za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Još u studenom prošle godine bio je pao za 5,5 posto.

Podaci za travanj pokazuju stabilizaciju rasta prometa na relativnoj visokoj razini, od 3,2 posto. Na razini EU-a i eurozone zadržao se na razini prošlogodišnjeg travnja, pokazuju procjene Eurostata objavljene početkom lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!