Maja Sever poslala snažnu poruku: Žestoki su napori da se ušutka novinare

Vijesti 20. pro 202321:25 1 komentar

Saborski Odbor za medije u srijedu je tematsku sjednicu o državnom oglašavanju u medijima, sazvanu na zahtjev oporbe zbog afere Mreža, završio bez zaključka jer ni oporbeni prijedlog zaključka s amandmanima kao ni prijedlog vladajućih nije dobio potreban broj glasova. O ovoj temi, u Newsnightu je s Natašom Božić Šarić razgovarala predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever.

“Prije nekoliko mjeseci kada je bila sjednica saborskog Odbora o cenzuri na HRT-u, Hrvoje Zovko je bio pozvan da govori, a meni je bilo dozvoljeno da budem nazočna na sjednici. Imamo dvije mogućnosti kako prisustvovati. Prema članku 52 u poslovniku, dozvoljeno je pozvati vanjske stručnjake. Predlagatelji su to zatražili kada su htjeli sazvati sjednicu. To je bilo odmah odbijeno, a predsjednik Odbora je pozvao samo ministarstvo i VEM. Paralelno s tim, kolegice iz GONG-a i HND-a i ja tražimo da nam dozvole da nazočimo sjednici. Prvo kada sam elaborirala zašto želim prisustvovati na sjednici, dobila sam na mail od službi da je najbolje da se prijavim na newsletter kako bi dobivala informacije o tome kad je koja sjednica. Nakon toga, kada sam rekla da bih, pozivajući se na članak 3, htjela da mi odobre ulazak u sabor da sjedim tamo, opet sam dobila mail s linkom na youtube, uz uputu da mogu pratiti sjednicu tamo. Nakon toga, negdje oko sedam navečer je iznenada stigao mail da možemo doći. Kada smo došle, nismo imale pojma hoće li nam dati da govorimo ili ne. Predlagatelji su rekli da možemo jer smo gosti, na kraju smo dobile priliku…”

Odbor je zaključen bez ikakvog zaključka. Upitana kakva je to poruka, Sever odgovara: “Drago mi je da je ovo održano i da se tri sata o ovome raspravljalo. Važno je razgovarati o problemu koji je konačno izbio na vidjelo s aferom Mreža.”

Zatim je poslala poruku HDZ-u, Agenciji za elektroničke medije i Ministarstvu kulture i medija da se zaključak bez obzira što za njega nije bilo kvoruma, ipak provede točno onako kako je priloženo.

N1

Ministrica tvrdi kako je ovo što se dogodilo izoliran slučaj i smatra da ne postoji sustavan problem u financiranju medija, no postavlja se pitanje možemo li tvrditi da nemamo sustavan problem.

“Do odgovora na pitanja koja su postavljena danas na sjednici je gotovo nemoguće doći. Ne možemo ih prisiliti da nam pošalju i objave te podatke”, kazala je Sever, dodajući: “Velikim mainstream medijima idu izdašna sredstva. Vidi se da postoje određeni portali i neovisni mediji koje će rijetko zakačiti neka javna ili državna sredstva. Sve je još gore na lokalnoj razini i na to isto tako upozoravamo.”

“Danas sam na sjednici naglašavala, a i sada želim naglasiti: da nema novinara, toliko stvari bi ostalo skriveno od javnosti. Novinari i novinarke su jedini preostali snažan korektiv ovog društva i ove vlasti. Ima i slobodnih i neporobljenih novinara, ali napori su žestoki i to na svim razinama da ih se ušutka”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare