Majdak: Moramo ustanoviti je li došlo do izbijanja toksičnih čestica

Vijesti 09. velj 202119:34 0 komentara
Tugomir Majdak
N1

Posljedice razornog potresa iz prosinca svakog dana su sve vidljivije, a jedna od njih je i rascjep koji je nastao između mjesta Budaševo i Topolovac kod Siska.

Sigurno nije bezopasan rasjed jer je dugačak 150 metara, a na tom polju pokraj Sisak ih ima ih još 20. Nije opasnost za ljude, ali pitanje je ako traktor od 10 tona može ovdje izdržati bez da propadne. Pitanje je može li mehanizacija nastaviti s poslom u poljoprivredi, a za to je potrebno puno ispitivanja koje provodi Ministarstvo poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom.

VEZANE VIJESTI

Danas su počeli s ispitivanjima.

“Na ovim ispitivanjima radi grupa geologa koja ispituje samo nosivost ovog tla, je li došlo do nekog procesa, slično kao u Mečenčanima, ali ovdje nije opasno s obzirom na krški reljef u podzemlju”, kazao je Majdak za Vijesti.hr.

“S druge strane vezano uz ispitivanja, moramo ustanoviti je li došlo do izbijanja toksičnih čestica na površinu zemljišta, odnosno, ima li pojave teških metala”, dodao je Majdak i ustvrdio da slijede pedološka istraživanja kako bi poljoprivrednici mogli za mjesec dana krenuti u svoje uobičajene radove.

Majdak je naveo i preporuke za poljoprivrednike koje na ovom području obrađuju zemlju.

“Imamo koordinatore na razini svakog naselja, odnosno Stožer civilne zaštite, dakle u Donjim Kukuruzarima, kada poljoprivrednici moraju izaći na teren imamo Civilnu zaštitu i HGS za pomoć poljoprivrednicima. Pošto rascjep nije opasan, trenutno nema mehanizacije na ovom području, a ispitivanjem ovog površinskog sloja,m doći ćemo do rješenja za saniranje ove površine”, kazao je Majdak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!