Majerski: Sigurnosni sustav past će najčešće na čovjeku, on je najslabija karika

Vijesti 10. velj 202213:58 > 14:53
N1

Ivo Majerski, koordinator za komunikacije iz HAKOM-a, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao hakerski napad na A1, u kojemu su ukradeni brojni podaci korisnika.

“Operatori koji upravljaju važnom infrastrukturom imaju posebne zakonske ovlasti što se tiče sigurnosti i cjelovitosti mreža i dužni su posvećivati pažnju tome, ako se dogodi ovakav incident, moraju obavijestiti regulatora, to jest nas, Agenciju za zaštitu osobnih podataka i sve korisnike”, rekao je Majerski.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i što HAKOM radi u ovakvim situacijama.

“Mi ćemo prvo provjeriti je li tako bilo, a nakon što incident bude završen, nama će u jednom trenutku, kad se bude sve znalo, A1 dati izvještaj i na kraju će se pristupiti ozbiljnim analizama da se vidi jesu li poštivane sve procedure, da se daju preporuke da se to ne bi ponovno dogodilo. Nakon tog postupka bi se trebalo osigurati da se takvi incidenti više ne događaju”, rekao je Majer, kazavši da HAKOM neće sada obavljati inspekcijski nadzor, zato što operator sada ima ulogu osigurati svoj sustav od ugroza te da će im se to i omogućiti.

Utvrdi li se da je propust na strani A1, Majerski je rekao da su tu podijeljene nadležnosti. “Zaštita osobnih podataka je u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka i oni će provoditi svoje postupke. Mi ćemo gledati jesu li procedure postavljene temeljem zakona bile poštivane”, rekao je.

Sličnih je stvari bilo i u prošlosti, ali nisu bile ovakvog opsega. “Ovo je, po meni, školski primjer, da je operator izvijestio i regulatore i korisnike i napravio sve po proceduri”, rekao je Majerski.

Govoreći o informacijskoj sigurnosti, Majerski je rekao da je jasno da će svi morati u nju puno ulagati. “Ali to nije jamstvo da nas netko ne može hakirati. Nažalost, digitalni svijet je omogućio neke nove vrste kriminala, kriminalci postaju sve sposobniji, istovremeno kao i oni koji se bore protiv njih isto razvijaju neke alate i to je borba”, rekao je Majerski.

“Kad govorimo o ovakvim kompanijama kao što su telekomi, oni sami imaju kompetentne odjele koji se bave informacijskom sigurnošću, ali možete imati sustav koji će najčešće pasti na čovjeku i on je ustvari najslabija karika. Vrlo često ovakvi sigurnosni propusti su propust nekog čovjeka koji nije bio dovoljno oprezan u nekom trenutku, možda se nije pridržavao svih standarda misleći – a možda se meni neće desiti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.