Majić: Ako poklekne Zagreb, to će se odraziti i na državu, suradnja je nužna

Vijesti 03. lip 202111:19 > 13:56 0 komentara
olivera majić
N1

Dosadašnja zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba za gospodarstvo, Olivera Majić, komentirala je za N1 televiziju sutrašnju primopredaju vlasti novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, a osvrnula se i na stanje u samom Gradu.

Majić kaže kako je protokol primopredaje vlasti reguliran sukladno zakonu te da predaju vlasti vrši gradonačelnik, u ovom slučaju vršiteljica dužnosti Jelena Pavičić Vukičević.

“Ono što želim poručiti Zagrepčanima, već sutra u osam sati se vraćam na svoje radno mjesto jer je to minimum moje profesionalne odgovornosti, da ne budem teret poreznim obveznicima”, govori Majić.

Na pitanje je li dobar pravac u kojemu je krenula nova vlast, Majić kaže kako se slaže s potrebom preustroja.

VEZANE VIJESTI

“Preustroj je i očekivan. Tomašević je zaista o tome govorio i kao skupštinski zastupnik. Kada su točke dnevnog reda prije par godina bile vezane uz osnivanje novih ureda, oni su imali primjedbe i vjerujem da je moguće spajanje. Mnogi uredi će funkcionirati mnogo bolje ako se spoje. Postoji način na koji se to može izvršiti. Nitko nije postavio pitanje preklapanja radnih zadataka i poslova”, govori navodeći primjer gradskog ureda i razvojne agencije. Kaže da bi se u slučaju usporedbe opisa poslova i sinergije ovo dvoje, tamo gdje se ona može napraviti, mnogo lakše povlačila značajna sredstva iz europskih fondova. 

“Ima puno mogućnosti spajanja”, kaže Majić.

O tome da je bila dio vlasti koja je ovakav sustav stvorila kaže: “Razumijem pitanje i očekivano je, bilo sam dio i jesam, u zadnje četiri godine. U tom vremenu došlo je i do spajanja nekih ureda.”

Majić smatra i da bi nova uprava grada trebala napraviti dubinsku analizu. “Financijska izvješća su javno dostupna. Svakome tko dobro čita, brojke su jasan putokaz”, kaže ona.

O navodnim velikim minusima u Zagrebačkom holdingu, Majić nije htjela govoriti. “Sutra ne sudjelujem u primopredaji, molim vas da ne govorim točne brojke kojima bih nekome dala mogućnost da sutra polemizira. Ja sam još danas u mandau, nakon sutra možemo govoriti o tome.”

Isti odgovor ponudila je i na pitanje je li istina da je Grad Zagreb morao podići kredit kako bi isplatio plaće za šesti mjesec. “Opet ću reći, sutra je primopredaja kojoj ne nazočim.”

Suradnja s Vladom

Komentirala je i najavu Tomislava Tomaševića da će surađivati s Vladom.

“Pozdravljam inicijativu Tomaševića da će inzistirati na suradnji s Vladom. Država je davala pozajmice gradu Zagrebu, ali pritisak države na likvidnost Grada Zagreba se vidi u povratu poreza od preko 500 milijuna kuna. Suradnja s državom će biti nužna”, rekla je Majić.

“Vjerujem u suradnju Vlade s Gradom Zagrebom, gospodarstvo je sustav spojenih posuda. Jedna trećina gospodarstva je u Zagrebu i ako bi on pokleknuo, to bi se odrazilo i na državi. Odgovorna vlada će surađivati”, smatra ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!