Mala općina u Međimurju dijeli stipendije studentima. Sada ju želi i načelnikova kćer

Vijesti 28. pro 202306:49 1 komentar
domasinec.hr

Načelnik općine Domašinec HSS-ov Mario Tomašek raspituje se ovih dana kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa može li njegova kćer, studentica, dobiti stipendiju iz općinskog budžeta.

Naime, Općina Domašinec već godinama isplaćuje po nekoliko stipendija studentima i učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Dodjeljuje ih posebno povjerenstvo, a prema javno objavljenoj dokumentaciji ključni kriterij je da im roditelji žive u Domašincu najmanje šest mjeseci, te da nemaju uspjeh niži od 2,01. Iz toga nije sasvim jasno dodjeljuju li se stipendije uspješnima ili potrebitima.

Načelnik je nedavno zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome kako da ove godine provede Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja i redovnim studentima s područja Općine Domašinec budući da se na njega prijavljuje njegova kćer koja je upisala prvu godinu studija kao redovna studentica.

Kako se dodjeljuju stipendije?

U zahtjevu je objasnio da Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općine Domašinec daje prijedlog imena učenika i studenata, a on kao načelnik onda donosi odluku o odabiru stipendista. Načelnik potpisuje i ugovor o dodjeli stipendije.

Analiziravši ovaj slučaj Povjerenstvo je istaknulo kako načelnik zasigurno ne bi mogao objektivno odlučivati o zahtjevu svoje kćeri. No, ona može podnijeti prijavu, ali načelnik o tome mora obavijestiti Povjerenstvo. Osim toga, mora s tim upoznati i javnost objavom na internetskoj stranici Općine. Na kraju, načelnik se mora izuzeti iz cijelog postupka – imenovanja povjerenstva, donošenja odluke, rješavanja prigovora kandidata…

“U odnosu na sklapanje ugovora s njegovom kćeri dužan je za to ovlastiti drugu osobu, dok može sklopiti ugovore sa ostalim kandidatima”, poručili su iz Povjerenstva načelniku Tomašeku.

Koliko će stipendija dodijeliti?

Inače, Mario Tomašek, već je drugi mandat na mjestu načelnika Općine Domašinec koja u svom sastavu dva naselja Domašinec i Turčišće, s oko 2000 stanovnika. Načelnik, pišu lokalni mediji, ima dva posla i dvoje djece. Prema imovinskoj kartici Tomašek mjesečno prima ukupno oko 2,1 tisuće eura, dok mu supruga zarađuje oko 867 eura mjesečno. Imaju kredit od 227,83 eura.

Općina odabranim učenicima i studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 53 do 79 eura mjesečno. Ove godine natječajem je predviđeno 10 učeničkih i 20 studentskih stipendija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare