Malena Kiara bori se za život: I za najmanju šansu išli bismo na kraj svijeta

Vijesti 20. lis 202113:46 > 21. lis 2021 12:05 0 komentara
Privatni album

Šestogodišnjoj djevojčici Kiari Goršić iz Tribunja tijekom ljeta je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu. Kiara je operirana i trenutno prima radioterapiju u Zagrebu, ali treba pomoć za eksperimentalno liječenje u Americi.

Kiara je do svibnja bila potpuno zdrava i bezbrižna djevojčica kojoj je jedina briga bila kakvu će školsku torbu kupiti za prvi razred te kakvu će haljinicu nositi na prvi dan škole. Umjesto toga, Kiara se od ljeta bori za svoj život. Kiarina mama Matea Lambašić Gorišić kazala je za N1 da se Kiara sad dobro osjeća.

“Od početka samih terapija u Zagrebu je dobro, sretna je, vesela i sa zadovoljstvom odlazi u bolnicu odraditi svoje obveze. Ona to jako dobro podnosi, nema umora ni mučnine”, govori nam mama Matea.

Navodi da su Kiari prošli tjedan ukinuli koritkosteroide nakon čega je malo povraćala, što je bila normalna reakcija tijela na takvu promjenu. Dodaje da 30. ciklus terapije završava 1. studenog.

“Za najmanju šansu išli bismo i na kraj svijeta”

“Nakon toga planiramo ići izvan granica Republike Hrvatske jer ovdje za ovakve dijagnoze i tumore nemaju ništa osim klasičnih, konvencionalnih metoda liječanja i to se onda svede samo na palijativnu skrb, ali nijedan roditelj ne prihvaća da je to jedina mogućnost”, navodi mama Matea.

Eksperimentalno liječenje za Kiaru je sad jedina nada. “S onkologom smo pregledali istraživanja i jedino što se pokazalo uspješnim je oralna kemoterapija koja se provodi u kliničkim studijama u SAD-u. To je kod ovakvih dijagnoza pokazalo neku uspješnost u liječenju. Nitko nema čarobni štapić niti taj lijek garantira da će se ona izliječiti, ali kad su vam u Hrvatskoj rekli da nema nikakve šanse, onda biste i za najmanju šansu išli i na kraj svijeta”, poručila je.

Privatni album

“Na početku smo se teško nosili s ovim. Imali smo potpuno zdravo dijete i odjednom čujete da vam je dijete smrtno bolesno. Svijet nam se urušio i ništa više nema smisla, ali svakodnevno dobijemo snagu od nje kad vidimo njenu pozitivnu energiju i njen napredak. Bezbroj puta mi je rekla ‘mama, ja sam ti zdrava, zločestu kuglicu su izvadili iz moje glave’. Kad vidim tu lakoću s kojom odlazi u bolnicu, pozitivnu energiju, kako to ona u svojoj glavi percipira – meni je srce puno”, govori nam mama Matea.

Nove metode u SAD-u

Njezin onkolog dr. Filip Jadrijević Cvrlje rekao je da su učinili sve što su mogli.

“Njezinu obitelj je pogodila teška sudbina, riječ je o zloćudnom tumoru mozga i bolesti koja je zapravo neizlječiva, ne postoji lijek ni metoda kako ga izliječiti. Postoje tek kliničke studije koje se provode u SAD-u, ali niti jedna nije pokazala rezultat da djeca s tom dijagnozom žive dulje od dvije godine. Roditelji su skloni tome da se dijete uključi u neko od kliničkih ispitivanja koja su eksperimentalna jer na žalost ništa drugo nemamo za ponuditi. Ove kliničke studije su nove metode nama nepoznatog ishoda. Šanse su manje od jedan posto”, rekao je za Index dr. Jadrijević Cvrlje.

Svjestan je toga da roditelji žele poduzeti sve što je u njihovoj moći da svojoj djevojčici produlje život.

HZZO ne pokriva troškove eksperimentalnih liječenja

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su objasnili da ne pokrivaju troškove eksperimentalnih liječenja.

“O pravu na upućivanje na liječenje u inozemstvo odlučuje se rješenjem koje u prvom stupnju donosi ovlašteni radnik Direkcije HZZO-a, na osnovi zahtjeva osigurane osobe, odgovarajuće medicinske dokumentacije i obaveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje nadležni referentni centar Ministarstva zdravstva nadležan prema dijagnozi bolesti osigurane osobe za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, odnosno doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove na sekundarnoj i tercijarnoj razini u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a. Ako neki medicinski postupak ima status eksperimentalnog liječenja, takav postupak ne pokriva obvezno zdravstveno osiguranje”, odgovorili su iz HZZO-a Indexu.

Također su potvrdili da za Kiaru, kako je i majka rekla, nisu zaprimili zahtjev za liječenjem u inozemstvu.

“Prema evidenciji HZZO-a, za mldb. dijete K.G. dana 9. rujna 2021. godine HZZO je zaprimio zahtjev za slanje materijala (uzorak tkiva tumora) u inozemstvo (Njemačka, Heildberg) te je zahtjev riješen pozitivno. Nadalje, za isto dijete K.G. prema evidenciji HZZO-a nije zaprimljen neki drugi zahtjev za upućivanje na liječenje u inozemstvo”, naveli su iz HZZO-a.

Prikupljanje pomoći za Kiaru

Oni koji žele donirati novac i pomoći Kiari mogu to učiniti uplatom sredstava na račun mame Matee.

Račun za donacije je otvoren na mamu – Matea Lambaša Goršić:
Tekući: HR9125030073251005176
Žiro: HR8125030073151000296
Swift: VBCRHR22
Sberbank d.d.
Model HR 99
Opis plaćanja: donacija za Kiarino liječenje

Novac se može donirati i preko Crvenog križa, a roditelji su pokrenuli i online kampanju za prikupnjanje sredstava kojoj možete pristupiti ovdje.

Uz to, otvorena je i telefonska linija na koju možete zvati i donirati novac. Pozivom na broj 060 9003 donirate 6,25 kuna za liječenje djevojčice.

Humanitarna akcija, Kiara Goršić
Dusko Jaramaz/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!