Malenica o novom zakonu: Njime se ne narušavaju medijske slobode

Vijesti 22. ruj 202320:45 2 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je uvođenje novog kaznenog djela "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" i odbacio da će on biti "uperen protiv novinara".

Naime, novim se kaznenim djelom uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

Ovakvim zakonskim uređenjem štiti se pretpostavka okrivljenikove nedužnosti kao Ustavom zajamčeno pravo, pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika kaznenog postupka, objektivno utvrđivanje činjenica u kaznenom postupku, neovisnost i nepristranost suda te osigurava pravo na pravično suđenje.

“To nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari, to se isključivo odnosi na sudionike u postupku. Kroz to se kazneno djelo štiti pravo žrtve na privatnost, ali i presumpcija nevinosti”, rekao je Malenica.

Nova zakonska odredba, dodao je, neće sprečavati novinare da izvješćuju o kaznenom postupku jer će pravosudni dužnosnici obavještavati javnost i novinare o tijeku postupka.

Inače, zaštita probitaka kaznenog postupka pravni je standard u 30 članica Vijeća Europe. U 23 države zakonodavni okvir omogućuje sankcioniranje svih koji iznose informacije iz istrage dok se u sedam država sankcije odnose samo na sudionike kaznenog postupka.

Predloženim zakonskim izmjenama, rečeno je, ni na koji način se ne narušavaju medijske slobode niti se ograničava pravo na informacije od javnog interesa jer se izmjene o neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne odnose na novinare već isključivo na sudionike postupka odnosno na osobe koje u okviru svojeg rada rade na spisu ili imaju pravo uvida u spis.

O pokretanju kaznenog postupka, opisu kaznenog djela koje se stavlja na teret te radnjama koje se provode, stoji u Prijedlogu, javnost će na objektivan, nepristran i jednak način, kao i do sada, biti informirana službenim priopćenjima nadležnih tijela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.