Malenica o štrajku na sudovima: Trenutna situacija nije dobra ni za koga

Vijesti 05. srp 202321:11 1 komentar
N1

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu da donošenje odluke o neplaćanju štrajka nije popularna mjera i htjeli bi ju izbjeći, Vlada se još nije odlučila na to, ali se o tome razmišlja "kao i o nekim drugim stvarima."

Za Dnevnik HRT-a Malenica je rekao da žele postići dogovor i cjelovito rješenje plaća, te izrazio nadu u pozitivan ishod. Naglasio je da Vlada namjerava predloženim zakonom o plaćama povećati plaće u državnim i javnim službama, napomenuvši kako je u njemu najniži koeficijent 0,9, što je 42 posto više od najnižeg koeficijenta trenutno u uredbama.

“Tražimo od sindikata povjerenje i strpljenje Vlada i ministarstva rade na uredbama”, poručio je, podsjetivši da postoje određena pravila fiskalne odgovornosti i kapaciteta te da se priprema se proračun za iduću godinu.

Povećanje od iduće godine

“Bitno je da od početka iduće godine povećavamo plaće”, istaknuo je Malenica dodavši kako ima puno razumijevanje za sve službenike i namještenike u državnoj i javnoj upravi, ali vjeruje i u njihovo razumijevanje Vladine pozicije koja vodi računa o svim državnim i javnim službenicima.

“Problem ne možemo rješavati parcijalno, samo službenika u u pravosuđu već svih službenika i namještenika. Ako je do sada bilo parcijalnih rješenja to je bio razlog da se krene u donošenje zakona o plaćama i da se isprave nepravilnosti i potvrdi načelo jednaka plaća za jednak rad”, istaknuo je Malenica.

Potvrdio je da je plaća od 700 eura i manja zaista mala plaća, ali da Vlada kontinuirano povećava plaće da će to činiti i dalje, dodatak od 180 i 60 eura prvi je korak i ima fiskalni učinak veći od 430 milijuna eura na godišnjoj razini. Sredstva za to su osigurana i Vlada pokazuje ozbiljnost i namjeru da dođe do daljnjeg povećanja plaća i za to nastoji osigurati sredstva.

Upitan hoće li zbog štrajka broj neriješenih predmeta “eksplodirati”, Malenica je rekao kako trenutna situacija nije dobra ni za koga i ostavit će posljedice na rad pravosudnih tijela.

Komentirajući tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o kaosu u pravosuđu, Malenica je rekao kako su to već oštro demantirali navevši kako se u pravosuđe kontinuiramo ulaže. “Svjesni smo malih plaća u tijelima javne i državne uprave i taj problem rješavamo od 2020.”, ustvrdio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare