Malenica: Uhićenja osječkih sudaca pokazuju da nema nedodirljivih

Vijesti 09. lip 202112:03 > 13:183 komentara
ivan malenica
N1

U Osijeku su u srijedu rano ujutro, kako se neslužbeno doznaje, započela uhićenja sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Uhićenja je komentirao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

“Jutros su se dogodila uhićenja. Ona su rezultat izvida koje je poduzimao USKOK. Tu se pokazalo da USKOK radi svoj posao, iako je bio kritiziran. Uhićenje sudaca svakako baca lošu sjenu na pravosuđe. Međutim, ovo pokazuje da nema nedodrljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koji počini”, rekao je ministar.

Malenica je kazao da će u suradnji sa SOA-om mijenjati zakon o sigurnosnim provjerama.

VEZANE VIJESTI

“Uvode se sigurnosne provjere za suce. Dosad su sigurnosne provjere išle samo prilikom stupanja na dužnost. Sada bismo uveli da sigurnosne provjere idu svakih pet godina, odnosno ako treba i prije tih pet godina”, kaže.

Osvrnuo se i na Zdravka i Zorana Mamića.

“Što se tiče braće Mamić, mi smo prošli tjedan dostavili dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje Zorana Mamića. Istaknuo bih da prošli utorak je bio sastanak u Sarajevu s ministrom pravde BIH gdje smo raspravljali o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni. Mi ćemo s naše strane pokrenuti proceduru i postupak da se krene u izmjene tog sporazuma”, ističe.

Za izmjene tog sporazume nemaju neke rokove, kaže, ali vjeruje da će u što kraćem roku iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum.

Komentirao je i stav SDP-a da je Zdravko Mamić taj koji čisti hrvatsko pravosuđe.

“To je populistički stav SDP-a. SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što se pamti kao promjena u pravosuđu. Ova situacija svakako baca negativnu sliku na cijelo pravosuđe. Nama je cilj da sve one koji ne rade odgovorno svoj posao, da ih eliminiramo iz tog sustava”, rekao je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar