Malenica obećao u roku od šest mjeseci riješiti pitanje plaća sudaca

Vijesti 28. ožu 202313:34 0 komentara
N1

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u jučerašnjem telefonskom razgovoru razgovarali su o rješavanju problema sudačkih plaća i potrebi da sudačke plaće budu odraz njihovog ustavnopravnog položaja kao posebne vlasti u okviru državne vlasti. Povod razgovoru je bilo nezadovoljstvo sudaca, posebno sa prvostupanjske razine prijedlogom nacrta zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, na način kako je to pripremilo ministarstvo.

Ministar Malenica obećao je da će se u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, vodeći računa o načelu da se osnovica za izračun plaće veže za objektivni kriterij, kako bi osnovica prestala biti objekt političke volje zakonodavne i izvršne vlasti.

Zakon će riješiti pitanje mirovina sudaca, te ostalih materijalnih prava. Taj zakon trebao bi na nov način urediti odnose plaća između ranga sudova na kojima rade suci, na način da prilikom izračuna plaća veću težinu dobije sudački staž od ranga suda, kako bi se spriječila želja za napredovanjem koja je prvenstveno motivirana većom plaćom, te istaknuti važnost sudaca na prvom stupnju, koji su prvenstvena veza građana i sudova.

Također, ministar je obećao da će se riješiti pitanje plaća sudskih službenika na način da se oni izdvoje iz kategorije službenika u posebnu kategoriju sudskih službenika, kako bi se spriječila pojava da sudski službenici ili odlaze sa sudova ili ne postoji interes za ovu službu, priopćeno je s Vrhovnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!