Malenica opet u problemu: Hoće li mu novi Zakon o plaćama pasti na Ustavnom sudu?

Vijesti 02. velj 202406:49 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o plaćama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine završio je na Ustavnom sudu jer je, prema zahtjevu za ocjenu ustavnosti, diskriminatoran prema državnom službenicima, a favorizira policajce i pravosudne policajce.

Carinski sindikat Hrvatske podnio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Predstavljao ga je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uvjeravajući da se njima uklanjaju sve anomalije u sustavu. Carinski sindikat ne misli tako.

Policajci s više dodataka

Odvjetnik Ivan Gržić koji je u ime carinika zatražio ocjenu ustavnosti navodi da je ovaj zakon diskriminatoran, budući da policajci i pravosudni policajci imaju više dodataka od ostalih službenika koji rade poslove jednake vrijednosti.

Tu prije svih ističe carinike i vatrogasce koji prema novom Zakonu o plaćama nemaju pravo na dio dodataka propisanih za policajce i pravosudne policajce.

Što mu je sve sporno?

“U povlašteni materijalni položaj stavljaju se kategorije službenika i namještenika određenog obrazovanja i društvenog položaja nauštrb ostalih službenika koji su takvim odredbama nejednako tretirani i stavljeni u nepovoljniji položaj”, navodi se u zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Kao primjer se daje rad carinika i graničnih policajaca na graničnim prijelazima. Jedni prema novom Zakonu o plaćama imaju pravo na dodatke na zvanja i različite oblike organizacije rada, da drugi nemaju.

Carinici i vatrogasci, te ostali službenici koji nisu policajci i pravosudni policajci nemaju, navodi, pravo na dio dodataka iako u Zakonu o plaćama stoji da se temelji na načelu jednakosti plaća, kao i načelu zabrane diskriminacije.

Evo što kaže Europski sud

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti citirane su i odluke Europskog suda za ljudska prava. Taj sud traži da se prema državnim službenicima u državama potpisnicama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji rade jednakovrijedne ili slične poslove, postupa na jednak način.

“Mišljenja smo kako su odredbe Zakona o plaćama temelje za dodatne podjele među državnim službenicima i namještenicima, jer službenici određenog zvanja zbog obrazovanja i društvenog položaja uživaju sva moguća prava i benefite za razliku od svih ostalih službenika koji nemaju ista zvanja. To kod ovih drugih izaziva negodovanje i nezadovoljstvo, te narušava društveni sklad. Osim toga, to je nedopušteno prema odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije. Zato od Ustavnog suda tražimo da ukine sporne odredbe Zakona o plaćama”, poručuju Carinski sindikat Hrvatske i njihov odvjetnik Ivan Gržić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!