Malenica: Zakon je jasan, očekivali smo od Milanovića da poštuje Ustav

Vijesti 08. ožu 202123:19 1 komentar
Ivan Malenica
Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske službeno predložio svoju kandidatkinju za predsjednicu Ustavnog suda, profesoricu na Pravnom fakultetu u Zagrebu Zlatu Đurđević, u RTL Direktu je svoje stajalište iznio i ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji, kao i premijer Plenković, ne vidi razlog 'nervoze' predsjednika.

“Trenutno važeći Zakon o sudovima je jasan i očekivali smo od predsjednika da poštuje Ustav. Zakon je jasan, 2018. godine iz SDP-a su podržali izmjene zakona o sudovima. To je i demokratski standard, da i šira javnost može vidjeti i kandidate i program rada”, govori Malenica.

Na tvrdnje o nedorečenosti zakona, Malenica govori kako niti jedan zakon nije savršen. Ako se nitko ne javi na javni poziv, tada može obavijestiti Državno sudbeno vijeće sud vijeće da se ponovno raspiše natječaj.

VEZANE VIJESTI

“Predsjednik se obvezao poštivati Ustav i zakon. Meni to nije shvatljivo, da on neće poštivati zakon, ako nije zadovoljan, neka obavijesti Državno sudbeno vijeće. Sve ovisi o profesorici Đurđević ako se ona drugi puta javi na natječaj”, rekao je.

“Ako se ne javi, teško je očekivati od predsjednika Sabora da stavi na dnevni red nešto što je protivno odredbama zakona. Imamo predsjednika Vrhovnog suda i zamjenika, ako se ne do srpnja ne odabere novi predsjednik, što mislim da hoće, njegovu funkciju može obnašati i njegov zamjenik, nadodaje Malenica te smatra kako neće doći do ‘ustavne krize'”, kako se nagađa.

“Teško mi je shvatiti zašto je predsjednik nervozan, kada je bio premijer, mogao je izmijeniti zakon, a on to nije učinio. Njegov predsjednik Ureda je i glasovao je tada za predsjednika Ustavnog suda”, govori Malenica za RTL Direkt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare