Mamić: Da oporba nije pokrenula opoziv Horvata, premijer bi ga lakše smijenio

Vijesti 20. sij 202210:50 > 14:251 komentar

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo komentirala je aktualne teme, smjenu ministra Darka Horvata, odnos predsjednika Vlade i države, te situaciju s obnovom stana Zvonimira Frke-Petešića.

“Što su u drugom taboru napadi jači, premijer odlučnije brani svoje. Stvorila se percpeija da mu Vladu može smijeniti oporba, on neće dopustiti da netko od njegovih suradnika ode pod pritiskom. Šteta je počinjena u puno afera, možda će odlučiti da ode ranije. Mislim da je oporba zadržala ministra Horvata jer da nije bilo inicijative za opoziv, premijeru bi ga bilo lakše smijeniti”, rekla je Ankica Mamić.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje kako to predsjednik i premijer mogu riješiti, dodala je:

“Ne vidim da je moguće naći rješenje. Po ustavnim ovlastima predsjednik mora surađivati s Ministarstvom obrane. On je eksplicitno rekao da suradnje nema. Zrelo i liderski bi bilo od obje strane da sjednu i pokušaju naći kompromis. Ovo nije dobro za funkcioniranje države. Hoće li neki ego stradati, to treba staviti ispod pitanja nacionalne obrane. Bilo bi korisno za Hrvatsku da dva čelna čovjeka države sjednu i dogovore neki modus operandi.”

Predsjednik države poziva na razgovor, no nije jasno u kojem smjeru razgovor može ići, ističe:

“Predsjednik poziva na razgovor, ali je rekao svoju zadnju točku obrane. To karakterizira ukupnu javnu scenu u Hrvatskoj i neobično je jer su ljudi u velikim krizama skloniji suradnji i zajedničkim interesima, a mi se politički i društveno nalazimo u situaciji u kojoj je svatko tvrdo zakopan u svoj rov i neće se maknuti o tih pozicija. Javno optuživanje bilo koga, pa tako i načelnika Glavnog stožera, bez provjere činjenica vraća se kao bumerang. Jezik razuma i činjenica je iz javnog diskursa potpuno nestao, to je tragično po društvo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar