Mamić kao “reformator pravosuđa”: “Moramo mu čestitati, osmislio je dobar plan”

Vijesti 08. lip 202320:46 0 komentara

Dobije li Zdravko Mamić tužbu u Strasbourgu, nakon što je podignuta optužnica protiv njega i osječkih sudaca zbog korupcije, i vrati li se suđenje za izvlačenje novca iz Dinama na početak, scene njegovog vikanja u sudnici nećemo gledati.

To eventualno novo suđenje odvit će se bez njega jer je bjegunac od hrvatskog pravosuđa, koji je utočište pronašao u Bosni i Hercegovini.

“Obnova kaznenog postupka ne uvjetuje se njegovim prisutstvom. To je poseban oblik obnove postupka zbog eventualne odluke Europskog suda i može se voditi bez njegove prisutnosti. Time je definitivno njegova pozicija pojačana s obzirom na tužbu na Europskom sudu, jači stupanj u odnosu na proces ovdje. Gdje je, kako tvrdi, imao nepravični postupak zbog korumpiranih sudaca”, izjavila je Mamićeva odvjetnica Lidija Horvat.

Da je Mamićeva pozicija u rušenju sudskog postupka kojim je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora sada povoljnija, smatra i odvjetnik suca Krušlina Ljubo Pavasović Visković.

“To je sjajna vijest za Mamića. Nakon ovakve optužnice Uskoka Europski sud za ljudska prava mora ukinuti presudu protiv njega jer ako država tvrdi da je njemu sudio korumpirani sudac, ta presuda ne može opstati. Bilo bi dobro da sam DORH zatraži obnovu postupka”, mišljenja je Pavasović Visković.

Odvjetnik smatra da je ovo Mamićeva osveta prema Krušlinu koji ga je osudio na šest godina i koji je primio pa vratio Mamićev skupocjeni sat prije nego je postao sudac u njegovom predmetu.

“Mamićeva odmazda je ozbiljna. Nastavit ćemo se boriti s njim, no zasad mu moramo čestitati jer plan koji je osmislio ide jako dobro.”

Optužnicom je obuhvaćen i tajkun Drago Tadić, osumnjičen da je posredovao između Mamića i suca Vekića.

“Ne priznaje djelo nego opisuje ulogu na način kako je on vidi, vidjet ćemo što će reći sud”, izjavio je Tadićev odvjetnik Rafael Krešić te priznaje da su sumnje u korupciju sudaca velika ljaga za pravosuđe.”

O cijeloj se temi nije propustio izjasniti ni Mamić osobno pa slavodobitno za sebe tvrdi da je reformator hrvatskog pravosuđa. Ako ništa, možda mu uspije ono što prvenstveno i želi – reformirati svoj postupak, odnosno, vratiti ga na početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!