Mamić: Popis stanovništva je u Hrvatskoj političko pitanje par excellence

N1

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 studiju uživo komentirala je najnovija politička zbivanja u Hrvatskoj.

Osvrnula se na najnovije podatke popisa stanovništva u Hrvatskoj. “Pitanje popisa stanovništva je u Hrvatskoj političko pitanje par excellence. S komunikacijskog gledišta, kada objavljujete nešto što je uobičajeno i redovno, itekako se trudite da oblikujete svoje poruke i stavite naglaske na stavke koje su općoj javnosti zanimljive. “Što se tiče Državnog zavoda za statistiku, često se stvara negativna klima oko angažmana agencija za odnose s javnošću. Istina je da je premijer Plenković tu besmislenu zabranu ukinuo i to je dobro za Hrvatsku. Ali taj narativ ‘što će njima agencija’, je ostao”, rekla je Mamić.

“Popis je rađen u izvanrednim situacijama, za vrijeme covida, i prve brojke bile su potresne za javnost. Pustiti ovakav završetak u javnost meni je nestvarno i nezamislivo. Imamo nekoliko čudnih situacija unutar tih rezultata, poput pada broja Srba u Vukovaru. To je bilo nužno adekvatno komunicirati. Počeli su curiti i pojedinačni slučajevi gdje netko nije bio popisan”, rekla je Mamić.

Komentirala je i komunikacijske poteze premijera Andreja Plenkovića.

“Predsjednik Vlade, kada izađe pred novinare, dobije sva pitanja na koja uopće ne bi trebao odgovarati. Evidentno je da naša ministarstva neadekvatno komuniciraju s javnošću. Često se stvara situacija da agencije koje se angažiraju brane imidž ministara. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja gdje ne vidimo generalnu strategiju, pa naravno da morate sve pitati premijera kada druge informacije ne dobivate na vrijeme”, rekla je.

Kako navodi, činjenica je da je premijer izrazito dostupan i da pokriva sve ključne teme u Hrvatskoj.

“To nije dobro za nikoga. Ne možete sve pratiti i biti u sve detaljno upućeni. Ako ministri nemaju dovoljno autonomije da ne mogu samostalno komunicirati, onda se trebaju zapitati oko toga. Direktor marketinga u nekoj kompaniji ne treba baš za svako priopćenje ići do predsjednika uprave. Tako bi trebalo biti i u Vladi. Tako bi i premijeru bilo puno lakše”, rekla je.

“Period u kojem živimo je obilježen krizama. Puno je tu markantnih događaja koje rijetko kada imamo tako gusto koncentrirane. To svima otežava posao, a komunikacija postaje sve značajnija. Sve što nije ispravno komunicirano može stvoriti problem”, rekla je.

Komentirala je i smjenu šefa VSOA-e Ivice Kindera, te potencijalne probleme oko imenovanja novog šefa, kojeg treba predložiti ministar Mario Banožić, a odobriti predsjednik Zoran Milanović. “Do sada smo u svim tim situacijama imali problem. Ne vidim kako bi to sada odjednom trebalo prestati biti problem. Najvjerojatnije će biti sve isto, te će se loptica prebacivati iz jednog dvorišta u drugo”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.