“Manje je ulaganje u izgradnju nasipa u odnosu na štete koje budu kada pukne”

Župan Međimurske županije Matija Posavec gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je govorio o poplavama koje su posljednjih dana zahvatile sjeverni dio Hrvatske.

Posavec je naglasio kako im je od velike pomoći bilo što su bili unaprijed pripremljeni, ali i dobro organizirani na terenu.

“Kad smo vidjeli da se nešto događa u Sloveniji, da taj protok ide prema nama, onda se tražilo da se isprazne akumulacijska jezera, kako bi se mogao primiti taj protok vode na Dravi. Hidrometeorolozi su najavili velike količine oborina pa smo onda ispraznili neke retencije, koje mogu prihvatiti višak vode”, kaže Posavec.

“Vi imate normalan protok na rijeci Dravi kroz naše područje 330 kubnih metara u seknudi, prosjek ovih dana je bio 1800, a u nekom trenutku 2250, što znači da sav višak koji ne može ići kroz hidroelektrane ode u stara korita ili se preljeva na polja”, dodaje.

Posavec je rekao kako imaju odličnu suradnju sa susjedima s kojima dijelimo rijeke.

“Ne samo izgradnja i kontrola nasipa nego sufinanciramo izgradnju regionalnog centar za potragu na vodama HGSS-a, ona se gradi u Čakovcu. Prijavili smo na prekogranični program Europske unije sa Slovenijom, Mađarskom i u transnacionalni program s Italijom, jedan sustav reagiranja ili praćenja potencijalnih elementarnih nepogoda na području Europe”, poručuje Posavec.

“Jako jačamo sustav vatrogastva i on se u tom trenutku pokazao ključnim, a to vidite i u ostatku Hrvatske. Dakle, ako vi nemate dobro organizirano vatrogastvo, volontere koji su u svakom trenutku spremni doći i pomoći onda imate i puno više problema. U nekom trenutku, onu noć kad sam bio u Pušćinama na nasipu, u 3 ujutro je tamo bilo 60 vatrogasaca i stotinjak mještana koji su svi zajedno kao jedno punili vreće s pijeskom kako bi dodatno učvrstili nasip koji zbog velikog protoka koji je tada išao je mogao ugroziti i kuće”, dodaje.

Posavec je rekao kako je prije tri tjedna izdana građevinska dozvola za dodatnu izgradnju 2,5 kilometra nasipa u vrijednosti 3,7 milijuna eura koje će financirati Hrvatske vode.

“U svakom području uz rijeke se jednostavno treba graditi nasipe i povlačiti sredstva jer je puno manje ulaganje u izgradnju nasipa u odnosu na štete koje budu kada nasip pukne”, kaže Posavec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.