Slučaj Line Budak: “Dogodio se krivi spoj, ovo nam je pouka”

Vijesti 20. velj 202316:27 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Andreja Marić, liječnica i saborska zastupnica iz redova SDP-a, u Newsroomu je komentirala slučaj Line Budak, zagrebačke odvjetnice koja je ispričala da joj nitko u zagrebačkoj Klinici za tumore sedam mjeseci nije rekao da boluje od karcinoma dojke.

Govoreći o izjavi ministra Vilija Beroša da Budak ima neke skrivene motive zbog kojih je izašla s pričom u javnost, Marić kaže da ne podržava neprimjerenu komunikaciju.

“Beroš koliko god kaže da se trudi poboljšati slučaj, reforme izostaju. Imamo puno problema, a jedna je i problematična komunikacija. Ne podržavam nikakve neprimjerene izraze. Rado bih da se sustav promijeni i unaprijedi da postoji potpuna razina odgovornosti svih dionika u zdravstvu. Ne znam gdje se dogodio krivi spoj, Klinika za tumore je eminentna klinika i ima određene protokole, je li se ona trebala javiti ili nije, ne mogu ulaziti u detalje, žao mi je što je zakasnila s terapijom…”, govori Marić.

Na pitanje je li naš zdravstveni sustav zaista u takvoj situaciji da se negdje pojavi nalaz koji potvrđuje malignu bolest, a da se nikome ne upali alarm da se po tom nalazu ne postupa, ona kaže kako iz svoje prakse može reći da se svakodnevno izdaju tisuće nalaza i da je praksa da se pacijenti jave, na šalter ili kirurgu, ali svakako obiteljskom liječniku. Sve ovisi kakvi su protokoli u određenoj ustanovi. Gdje se dogodio kratki spoj, ne mogu komentirati bez kompletnih izvida”, kaže.

Marić ponavlja kako pacijenti obično, barem u njenoj bolnici, dobiju uputu da se jave. Dodaje i da pacijenti obično imaju listu stvari koje moraju napraviti. “Negdje se dogodio krivi spoj, ali to nam je pouka da treba protokole u svim zdravstvenim ustanovama pregledati, unaprijediti, da nam se ovakve stvari više ne ponove”, kaže Marić.

Govori i kako bi zaista htjela vjerovati u riječi ministra Beroša da želi napraviti reformu, ali da sve ide toliko sporo da joj je teško vjerovati u to. “Voljela bih da ministar lupi šakom o stol, kaže kakvu je reformu zamislio, konkretne stvari”, kaže Marić i dodaje kako mu je na saborskoj raspravi dala u ruke popis onoga što obiteljska medicina traži da se napravi kako bi se administrativno rasteretila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!