Marićevo ljetovanje na jahti za Plenkovića je gotova priča, ne i za Povjerenstvo

Vijesti 19. kol 202119:06 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Ljetovanje ministra financija Zdravka Marića na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, kako kaže - svog prijatelja, i dalje se komentira. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će taj slučaj.

I dok ministar o svom ljetovanju više ne želi govoriti, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek će početi istragu je li Zdravko Marić na bilo koji način pogodovao Blažu Pavičiću, prijatelju na čijoj je jahtio bio.

“Njegov mandat je ono što je nama relevantno, prije toga ne. Ali koliko smo iščitali, i prijateljstvo traje samo otkad je ministar pa će se obuhvatiti taj period”, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva.

VEZANE VIJESTI

I Pavičić i Marić demantiraju da je bilo ikakvog utjacaja. Pavičićeve tvrtke nemaju porezni dug, a ni kredite HBOR-a. Neke posluju s Jadrolinijom, godinama imaju više lučkih koncesija, no sve iz resora Olega Butkovića, a ne prijatelja Marića.

Za premijera je to gotova priča, pušta Povjerenstvo da radi svoje.

“Zatvorili smo tu priču na način da je (Marić) rekao o kome se radi, a Povjerenstvo neka radi po zakonu što god treba”, rekao je Andrej Plenković.

A baš jer je ministar ime prijatelja prvo tajio, slučajem se sada svi bave. Mediji su objavili poslovnu prošlost Pavičićeve obitelji. Njegov otac Mirko u privatizaciji je kupio Rijekatekstil i time dobio brojne prostore u centru Rijeke, zbog čega ga zovu “kralj Korza”.

Prijatelj je bivšeg gradonačelnika Obersnela, a kao i sin, rado se druži s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem.

Za saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto to je dovoljno da traži smjenu ministra Marića.

“Afera s jahtom, u kojoj je Marić uhvaćen, nije prva afera Zdravka Marića, već je još jedan dokaz načina na koji vladaju Marić i ova Vlada, a to je otvoreno pogodovanje moćnicima i rigorozno postupanje prema običnim građanima”, smatra Vidović Krišto.

Ostatak oporbe je manje oštar, uglavnom se čude ministrovoj prvotnoj tajnovitosti.

Iako nisu bili kod prijatelja, Marićevim kolegama u Vladi takvi pozivi nisu sporni.

“To će reći Povjerenstvo. Ja svake godine ljetujem na svom starom brodiću”, rekao je ministar Vili Beroš.

Da bi pristao ići na prijateljevu jahtu, rekao je ministar Tomislav Ćorić. “Ali ja sam u Pločama pa nemam razloga, ali išao bih da da me pozove dugogodišnji prijatelj”, kazao je.

Niti jedan zakon ne brani druženje s prijateljima, no ona ne smiju biti tajna, kako bi javnost mogla pratiti pogoduju li dužnosnici svojim prijateljima.

“Nije mi jasno da sve ove godine imamo primjere gdje se vidi da dužnosnici to nisu naučili, transparentnost je najlakši i najbrži put da se izvučete iz neke situacije”, kaže Novaković.

Marić se prvo pravdao principima pa popustio i otkrio identitet prijatelja. Ranije se propitkivalo prijateljstvo s Josipom  Stojanovićem Jollyjem i to zbog zajendičkog puta na nogometno Svjetsko prvenstvo te kredita koji je Stojanovićeva tvrtka dobila od HBOR-a.

Prvi slučaj odbačen je jer je Marić kartu i put sam platio, a u drugom je odlučeno da je prekršio načelo obnašanja dužnosti jer se kao član Nadzornog odbora HBOR-a nije izuzeo kada je ta banka Stojanovićevoj tvrtki dala kredit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!