Marija Selak Raspudić oštro Plenkoviću: Prestanite se ponašati kao šef partije!

Vijesti 17. srp 202315:16 0 komentara
N1

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, istaknula je svoje nezadovoljstvo aktualnim štrajkom državnih i lokalnih službenika putem oštrog pisma upućenog premijeru Plenkoviću.

Njezino očitovanje prenosimo u cijelosti:

“Premijeru Plenkoviću, gdje vam je nestalo europsko lice?! Prestanite se ponašati kao šef partije koji misli da žene moraju raditi dvostruko više za duplo manje novaca i dajte našim sudskim službenicima i namještenicima, kao probacijskim službenicama, plaće kakve zaslužuju!

Ne tako davno, donosio se Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Budući da je cilj dokumenta bio dobiti europske novce, EU je propisala da stavke za koje se izdvajaju sredstva doprinesu i ravnopravnosti spolova u navedenim područjima. Plenkovićeva Vlada taj je uvjet previdjela, a tek nakon našeg upozorenja stihijski su prosuli ključne riječi po Nacionalnom planu, valjda kako ih EU ne bi penalizirala jer ne ostvaruju njezine proklamirane ciljeve. No tim je dokumentom ova Vlada ipak, barem deklarativno, stala uz ravnopravnost spolova.

Stoga vas, gospodine Plenkoviću, sukladno onome na što ste se sami obvezali, pozivam da svoje „progresivne“ stavove, za koje ne sumnjam da se njima dičite u društvu Ursule von der Leyen, dokažete i u hrvatskoj praksi.

Naime, javnost već više od mjesec dana potresa najdulji štrajk ikada – onaj pravosudnih službenika i namještenika. Budući da je njihov društveni status daleko ispod onog sudaca, očito niste pronašli shodnim da im posvetite dužno vrijeme pa i za njih odriješite našu kesu i date im plaće kakve zaslužuju.

Tim povodom, kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, javnost želim upozoriti na još jednu dimenziju ovog štrajka. Gledajući gotovo svakodnevno lica štrajkaša jeste li primijetili da su to mahom žene? Naime, čak 84,6 % pravosudnih službenika i namještenika su žene, većinom iznad 45 godina. Njihove su plaće na razini minimalca, što je potpuno neprihvatljivo s obzirom na važnost i opseg posla koji obavljaju. Iz navedenih razloga mladi se ne javljaju na natječaje pa onaj dodatni dio posla pada na leđa ionako već preopterećenih namještenica i službenica. Posljedica svega je da sudovi ne funkcioniraju, a naši građani pravdu ne dočekuju. Isto tako, što javnosti možda nije toliko poznato, i potplaćene probacijske službenice mahom su žene! Probacijski poslovi poslovi su visokog rizika koji sadrže stalan i neposredan kontakt s počiniteljima kaznenih djela. Taj posao u Hrvatskoj obavlja 85,72 % stručnog osoblja ženskog spola. Unatoč tome, njihov status nije izjednačen sa statusom zatvorskih službenika koji obavljaju slične poslove zbog čega im je nužan dodatak od 25 %.

Cjelokupna priča o razvoju ženskih prava daleko je od emancipacijskog idealizma kakvim se često želi romantizirati u javnosti. U fokusu je zapravo bila potreba za novom radnom snagom, potaknuta industrijalizacijom. Žene, sretne što su izborile ikakvo zaposlenje, pristajale su na izrazito loše radne uvjete samo da bi osigurale barem minimum svoje materijalne neovisnosti.

Isto tako, u vrijeme socijalizma prava žena bila su samo nominalna, a služila su kako bi tim „progresivnim licem“ vladajuće strukture prikrile stvarnost svoje autokratske politike. Tako su u tvornicama uglavnom radile žene, a rukovodeći kadar mahom su bili muškarci s partijskom knjižicom. Danas, desetljećima kasnije, u demokratskoj Hrvatskoj na hrvatskim sudovima vi nastavljate taj trend, jer za razliku od sudaca Vrhovnog i Ustavnog suda, najlošije plaćene operativne poslove na svojim leđima gotovo isključivo nose žene, a vi odbijate materijalno unaprijediti njihov status.

Unatoč čestoj zlouporabi „borbe za ženska prava“ u svrhu dehumanizacije političkih neistomišljenika onih interesnih skupina koje su žensko pitanje shvatile i kao vlastitu kasicu prasicu, ne smijemo odustati od borbe za ravnopravnost žena u situacijama kada je ona doista opravdana. U slučaju borbe za materijalna prava sudskih službenica i namještenica te probacijskih službenica nepravda je očita.

Stoga vas premijeru Plenković pozivam da se ne ponašate kao šef partije koji misli da žene moraju raditi dvostruko više za duplo manje novaca i date našim zapisničarkama i probacijskim službenicama plaće kakve zaslužuju!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!